- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ: Кримски мост безбедан, саопштења из Кијева су најава терористичког напада

© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаКримски мост
Кримски мост - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2022
Пратите нас
Изјава шефа Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Алексеја Данилова о планираном нападу на Кримски мост не може се назвати никако другачије осим „најавом терористичког напада" и она мора бити третирана у правним оквирима и кажњена, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Данилов је раније изјавио да Украјина намерава да гранатира Кримски мост, не прецизирајући има ли Кијев наоружање којим би се то могло учинити.
„Као што знате, око моста, око свих стратешких објеката, предузете су неопходне мере безбедности и предострожности, за које су задужене одговарајуће службе. Овака изјава није ништа друго него најава могућег терористичког напада, што је неприхватљиво. Има, наравно, много наговештаја дејстава које треба третирати у правним оквирима и казнити“, рекао је Дмитриј Песков новинарима.

Зашто Зеленски није добио руски нацрт документа за преговоре

Говорећи о преговорима Москве и Кијева ради решавања кризе у Украјини, Песков је истакао да преговарачки тим Русије с Украјином остаје непромењен, с тим што ће у њему бити и експерти неопходни за формулисање будућег документа.
Изјава председника Украјине Владимира Зеленског да није видео нацрт документа који је Русија представила украјинској страни отвара низ питања, рекао је Песков, подсетивши да је Москва у среду предала Кијеву нацрт документа с прецизно дефинисаним формулацијама.
„Као што сам рекао јуче, наше формулације у последњој верзији су предате украјинској преговарачкој делегацији. Чекаћемо одговор. И сами смо чули изјаву председника Зеленског о томе да он никакве текстове није добио нити видео, што намеће одређена питања – због чега председника Зеленског не извештавају о нашим варијантама текста“, рекао је Песков новинарима.

Националисти из „Азовстаља“ и даље имају могућност да се предају

Коментаришући ситуацију у Маријупољу, односно у фабрици „Азовстаљ“, у којој се и даље налази око 2.000 припадника националистичких батаљона и изјаву председника Украјине Владимира Зеленског о размени заробљеника, Песков је истакао да они и даље имају могућност да положе оружје и да напусте град хуманитарним коридорима.
„Знате, била је и остаје могућност за украјинске војнике да положе оружје и да изађу коридорима. Таква могућност је постојала и пре изјаве председника Зеленског“, рекао је Песков.
Владимир Зеленски је 20. априла предложио да се украјински војници из Маријупоља размене за руске ратне заробљенике. Оружане снаге Русије, руковођене хуманим принципима, у више наврата су предлагале милитантима украјинских националистичких батаљона и страним плаћеницима који су остали у „Азовстаљу“ у Маријупољу да обуставе борбена дејства и да положе оружје како би сачували животе.
Према подацима Министарства одбране Русије, украјински војници у комбинату „Азовстаљ“ су спремни да се предају, али им је потребна команда из Кијева, јер их у супротном очекује војни суд.
У среду су припадници Народне милиције ДНР и Оружаних снага Русије организовали хуманитарне коридоре с територије фабрике „Азовстаљ“, одакле је евакуисано 127 људи. У уторак су одреди ДНР извели на безбедно 120 житеља Маријупоља који су се крили у подрумима објеката у близини „Азовстаља“.
Песков је истакао да блокада „Азовстаља“ ни на који начин не може да утиче на нормализацију живота у Маријупољу.
„Операција се наставља по плану. Маријупољ, који је постао стециште националистичких формација, сада је ослобођен. Данас је министар одбране Русије Сергеј Шојгу изјавио да је сада могуће почети нормализацију живота и повратак становништва у своје домове“, рекао је Песков.

Путин добија извештаје о специјалној операцији из часа у час

Песков је, такође, истакао да председник Русије Владимир Путин, као врховни главни командант Оружаних снага Русије непрестано добија војне извештаје о току специјалне операције у Украјини.
„Подразумева се да врховни главни командант добија извештаје о току војне операције од министра одбране, од начелника Генералштаба и других војних званичника, и то не свакодневно, него из сата у сат“, рекао је Песков новинарима.
Руска војна техника на улицама Маријупоља - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2022
РУСИЈА
УЖИВО: Кадиров: Маријупољ је наш
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала