- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија проширила списак санкција грађанима САД и Канаде: На списку Камала Харис и Марк Закерберг

© Sputnik / Виталий БелоусовЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2022
Пратите нас
Москва је увела санкције потпредседници САД Камали Харис, оснивачу Фејсбука Марку Закербергу и још 27 држављана САД као одговор на америчке санкције Русији, саопштило је руско Министарство спољних послова.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Министарство је на „стоп листу“ ставило 29 Американаца, међу којима су бизнисмени, топ менаџери, представници политичких елита, као и новинари који „формирају русофобичну агенду“.
На списку санкција се, осим потпредседнице САД, налазе извршни директор Банке Америке Брајан Мојнихан и руководиоци војних индустријских компанија.
Овим лицима је забрањен улазак у Руску Федерацију на неодређено време.
Повод за ограничења је константно проширивање антируских санкција, под које Бајденова администрација ставља све већи број држављана Русије – званичника и њихових породица, као и представника пословних кругова, научника и културних посленика.
Москва ће ускоро објавити ново попуњавање руске „стоп листе“ као контрамеру на непријатељске кораке америчких власти, саопштило је руско Министарство.
Истовремено није прецизирано када ће тачно бити саопштено о допуни „црне листе“.

Санкције држављанима Канаде

Министарство је саопштило и да Москва уводи санкције 61 канадском држављанину и планира да прошири списак.
Као одговор на константно увођење антируских санкција од стране званичне Отаве, укључујући забрану уласка у Канаду и друге дискриминаторске мере према руским званичницима, војницима, стручњацима и новинарима, још једна група канадских држављана стављена је на ‘стоп листу’ на сталној основи, наводи се у саопштењу.
На списку коју је објавило Министарство налази се 61 особа, међу којима су високи државни службеници, активна и пензионисана војна лица, представници стручне заједнице и водећих медија „директно укључених у развој и спровођење русофобичне политике владајућег режима у Канади“.
Њима је улазак у Русију забрањен на неодређено време, истиче се у саопштењу Министарства.
На списку су, између осталих, директор комуникација кабинета премијера Канаде Камерон Ахмад, командант снага за специјалне операције Оружаних снага Канаде генерал-мајор Стив Боивин и командант канадске морнарице вицеадмирал Крег Бејнс.
Министарство додаје да се у најскорије време планира ново проширење руског списка као одговор на непријатељске кораке Владе Канаде која подржава пробандеровски режим у Кијеву.
Такође се наглашава да ће Москва наставити да „пружа отпор русофобичним корацима“ званичне Отаве, укључујући испоруке оружја и подржавање слања плаћеника у Украјину, упозоравајући с тим у вези „канадске спонзоре Оружаних снага Украјине и неонацистичких батаљона на одговорност за ратне злочине које су починили њихови штићеници“.

Специјална војна операција Русије у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Као одговор на руску специјалну војну операцију у Украјини, западне земље почеле су да уводе нове антируске санкције. Портпарол Кремља Дмитриј Песков приметио је да су то веома озбиљна ограничења, али се Русија за њих унапред припремала. Са своје стране, шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да су стране компаније које одбијају да послују са Русијом то учиниле под огромним притиском, али да ће Русија решити све проблеме са економијом које јој Запад ствара.
Министарство финансија САД у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2022
РУСИЈА
Проширена црна листа Америке: На удару санкција десетине физичких и правних лица Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала