Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Човечанство нема право на трећи велики рат“: Србија обележава Дан сећања на жртве Холокауста

© Sputnik / Лола ЂорђевићДан сећања на жртве Холокауста
Дан сећања на жртве Холокауста - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2022
Пратите нас
Србија данас обележава Дан сећања на жртве Холокауста, геноцида и друге жртве фашизма. Централну церемонију код Споменика жртвама геноцида у комплексу некадашњег нацистичког логора Старо сајмиште предводи председник Александар Вучић.
Вучић је на том месту открио спомен-плочу јасеновачким жртвама, на којој стоји: „Од 1941. до 1945. године систем концентрационих и логора смрти НДХ у Јасеновцу био је најокрутнији део система терора у Другом светском рату“.
Многе јасеновачке жртве донела је река Сава до Старог сајмишта, који је од лета 1942. једно време функционисао као део јасеновачког система логора.
Вучић је затим положио венац на Споменик жртвама геноцида. Венце су положили и председник Народне скупштине Ивица Дачић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић, градоначелник Београда и заменик градоначелника Зоран Радојичић и Горан Весић, представници Удружења логораша...
Церемонији су присуствовали представници дипломатског кора, међу којима и амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко.

Вучић: Човечанство нема право на трећи велики рат

„Живот мора да победи све препреке, макар по цену мењања парадигми, које и служе да би се мењале и поправљале“, поручио је данас председник Александар Вучић на обележавању Дана сећања на жртве Холокауста на Старом сајмишту у Београду.
Сведочећи о природи злочина над Јеврејима, Ромима и Србима, Вучић је подсетио да се и супруга америчког председника, Елеонора Рузвелт присећала да „у зиму 1941-1942. године ни она ни њен муж нису веровали да је то истина, и сматрали су да је то пропаганда“, и да се, било шта да се објави о тим злочинима у будућности, неће веровати.
„Данас, ми имамо документованих, са именом и презименом 17.016 невиних жртава лагера Землин. Суочени са непобитним доказима и сведочанствима преживелих, не можемо ни ми да верујемо шта се овде догодило, јер све звучи као плод извитоперене маште, као кошмар из којег треба да се пробудимо“, рекао је Вучић.
Како је рекао, из тог кошмара нашег, нормалног буђења, нема јер се тај кошмар зове сећање.
Подсетио је да је Сајам отворен 1937. године, замишљен као место сусрета и ходочашћа за све које привлаче највећа достигнућа, али је одједном престао да буде симбол цивилизацијског достигнућа и постао стратиште Рома, Јевреја и Срба.
Указао је да је Сајмиште, поред Бањице, био једини логор смрти у граду, за разлику од осталих губилишта које су нацисти крити од грађана.
У логору на Сајмишту су, каже, применили сву бездушност и безличност Аушвица и сладострашће убијања попут оног у Јасеновцу, који данас и даље представља најстрашније губилиште на југословенском и једно од најужаснијих на европским просторима.

„Данас, 81. годину након успостављања система концентрационих и логора смрти у Јасеновцу, када је међу нама све мање преживелих заточеника и Београђана који су лично посведочили застрашујућим сценама са савског приобаља, прекривеног лешевима невиних, важно је што смо трагичан период нашег народа обележили именовањем дела савског приобаља називом – обала јасеновачких жртава“, нагласио је Вучић.

Поручио је да нас то тужно место, као и сва наша стратишта сврставају на праву страну историје, коју смо, навео је, скупо платили - милионима, али не долара, већ милионима живота, душа Јевреја, Рома, Срба и припадника других народа.
„У оба светска рата нисмо били ни тужиоци, ни адвокати, ни порота ни судије, али смо увек били жртве. На овом месту свака реч је сувишна, а свака суза оправдана и недовољна. Жртве свих губилишта заслужују тихи и скрушени пијетет и доследно памћење“, рекао је Вучић, преноси Б92.
Данас, нагласио је, том стратишту ми можемо једино да супротставимо живот, јер смо потомци страдалника и знамо вредност живота.
„Наша је обавеза да живот наставимо, то смо дужни прецима и још више нашој деци“, рекао је Вучић. Србија, поручио је, жели мир и живот, себи и свима другима у овом тешком тренутку који је погодио Европу и свет, јер човечанство нема право на трећи велики рат, макар га називали само хладним.

Вучић: Светски сукоб дуго ће трајати, последице по цео свет

Вучић је упозорио да, у тренутној ситуацији, када у светском сукоби једна страна жели да порази другу, сукоб који је светски, може да траје веома дуго, а то значи да ће цела Европа и цео свет осетити последице, кроз инфлацију јер расту цена гаса, нафте, прехрамбених производа.
Вучић је, тако одговорио на питање како Србија може да изађе из ратне психозе раста цене гаса, животних намирница која је захватила целу Европу, и констатовао да се ради о проблему који није локални, регионални, већ светски сукоб.
„То је светски сукоб Руске Федерације и НАТО-а, Запада, као и Украјине која страда, а да тешко можете да јој пронађете кривицу“, истакао је он додајући да се ради о светском сукобу у којем једна страна жели да победи другу, што показује да не желе крај сукоба.
Вучић је подсетио да је све везано за цене енергената, како жетва, и све друге пољопривредне радње, а све то је везано за цену нафте, ђубрива, што доноси раст цене финалних производа.
Пренео је да је формирана посебна група за преговоре са Русима око гаса. Такође, указује, ради се на даљој изградњи складишта за нафту, дизел.
„Све што напунимо није довољно, морамо да уложимо стотине милиона у нова складишта. Било је проблема у овој зими, али смо изгурали без да грађани виде те проблеме“, додао је он.
Рекао да неће бити једноставно, и да цео свет ни о чему другом не говори
Министар одбране Србије Александар Вулин у Председништву РС приликом доделе ордена - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2022
СРБИЈА
Вулин: Можда је време да постанемо политички неутрална земља
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2022
СРБИЈА
Вучић о Резолуцији ЕП: Не могу да се иживљавају на Москви, па би на Србији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала