Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Фабрика са посебном мисијом: Западним симболима шарамо и Васкршња јаја, а имамо Грачаницу и Дечане

© Фото : Спутњику уступила Прва српска фабрика срећеУскршња јаја са орнаментима манастира старих српских земаља
Ускршња јаја са орнаментима манастира старих српских земаља - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2022
Пратите нас
Љубав према Србији и богатству њеног наслеђа отворила је пре више од деценију "Прву српску фабрику среће", породичну мануфактуру која се бави очувањем наше културне баштине. Необична фабрика прави и јединствене украсе за ускршња јаја, инспирисане орнаментима из манастира са Косова и Метохије, Грачанице, Високих Дечана, Пећке Патријаршије.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Украсе је сакупио и пресликао један од оснивача "Прве српске фабрике среће", архитекта Владимир Вујовић. До сада је штампано шест колекција необичних украса за јаја - „Косово и Метохија“, „Моравска школа“, „Охридска баштина“, „Стара Рашка“, „Стара Србија“ и „Зета“. Реч је о мотивима из двадесетак манастира старих српских земаља.
Вујовић подсећа да су наши стари за украшавање ускршњих јаја користили украсе из природе, који су најближи орнаментима из српских манастира. Данас домаћице морају брзо да опосле нешто чиме су се наше баке бавиле данима и у томе уживале, укључујући и децу у неговање лепог обичаја везаног за велики хришћански празник.
Све је мање природно бојених јаја, а све мање и украса који подсећају на хришћанску традицију. Увоз нововременски обичаја потрошачког друштва утицао је и на прославу Ускрса.
© Фото : Спутњику уступила Прва српска фабрика срећеО јединственим орнаментима више зна само академска заједница, ово је начин да их виде сви.
О јединственим орнаментима више зна само академска заједница, ово је начин да их виде сви. - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2022
О јединственим орнаментима више зна само академска заједница, ово је начин да их виде сви.

Западним симболима шарамо и јаја

Брзо и лако смо преузели симболе који су дошли са запада, чак и анимиране ликове које лепимо на ускршња јаја.
„Учинили су брзо и лако доступном широку палету производа, створили око празника амбијент који стимулише на такве изборе, одлуке и куповине. Са друге стране, наша културна баштина је неоткривена ризница! Само овакви пројекти, иницијативе које могу да буду довољно одрживе, могу некако да помогну да се то истакне, да људи на крају крајева имају избор, да ли ће да купују сличице са мотивима цртаних ликова или ће да изаберу нешто што се тиче њих, њиховог културног кода, њихове традиције и историје“, каже Вујовић.
Он додаје да је за почетак добро да препознамо то што имамо, а на крају да схватимо да Ускрс можемо да прославимо у потпуно другачијем амбијенту и атмосфери.
© Фото : Спутњику уступила Прва српска фабрика среће"Ускрс можемо да прославимо у потпуно другачијем амбијенту и атмосфери", каже Вујовић.
Ускрс можемо да прославимо у потпуно другачијем амбијенту и атмосфери, каже Вујовић. - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2022
"Ускрс можемо да прославимо у потпуно другачијем амбијенту и атмосфери", каже Вујовић.
Украсе, орнаменте бира с великом пажњом, посебне је изабрао и поводом прославе осам векова самосталности Српске православне цркве.
Орнаменти су важан део наше културно – уметничке баштине, али, нажалост, на неки начин нам нису доступни, о њима више зна само академска заједница, нису лако доступни широј публици. Ако људи нису у прилици да обиђу те манастире и виде богатство нашег средњовековног сликарства, ово је начин да им се покажу и приближе“, каже Вујовић.

Ново време удаљава од традиције

Он додаје да нас је ново време удаљило од традиције, једне од других, а пре свега саме од себе:
„Тешко је допрети са суштином у главе људи, с обзиром да смо инхибирани свим наметнутим потребама, али ако се за секунд зауставимо, мало успоримо темпо, схватићемо колико нам те ствари које смо избацили из наших свакодневних живота пријају, па макар морали да чекамо овако значајне хришћанске празнике“.
© Фото : Спутњику уступила Прва српска фабрика срећеЈединствени орнаменти споменика под заштитом УНЕСКО - Пећка патријаршија
Јединствени орнаменти споменика под заштитом УНЕСКО - Пећка патријаршија - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2022
Јединствени орнаменти споменика под заштитом УНЕСКО - Пећка патријаршија

Прва српска фабрика среће осликава и магнете

Поред тога што учествује у различитим пројектима који се тичу очувања културно–уметничке баштине, "Прва српска фабрика среће" направила је и кутије са украсима сличним онима на јајима, у којима се симбол васкрсења дарива. Тако јаја са мотивима из старих српских земаља одавно путују широм света и преносе лепоту нашег средњовековног сликарства.
Културно – уметничку баштину недавно су пренели и на модерну и практичну форму, на магнете са јединственим орнаментима српских средњовековних манастира.
„Могли смо да се бавимо и неким профитабилнијим послом, али смо изабрали да инсистирамо да људи временом схвате значај суштинских ствари, да схвате да је то за њих исправније и боље“, закључује аутор украса за јаја са орнаментима из манастира старих српских земаља.
© Фото : Спутњику уступила Прва српска фабрика срећеУкраси са зидова Грачанице.
Украси са зидова Грачанице. - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2022
Украси са зидова Грачанице.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала