- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин шефу европске дипломатије: Састанак са Зеленским зависи од резултата преговора

© Sputnik / Sergueï Gouneev / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин и белгијски премијер Шарл Мишел
Председник Русије Владимир Путин и белгијски премијер Шарл Мишел - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2022
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин је као одговор на позив шефа европске дипломатије Шарла Мишела да ступи у директан контакт с украјинским председником Владимиром Зеленским изјавио да то зависи, поред осталог, и од резултата преговора Москве и Кијева, саопштила је прес служба Кремља.

„Шарл Мишел је информисао Путина о контактима са украјинским руководством током недавне посете Кијеву. Реагујући на позив Шарла Мишела да ступи у директан контакт са Владимиром Зеленским, председник Русије је поново потврдио став о том питању, напомињући да таква могућност зависи, поред осталог, од конкретних резултата у преговорима руских и украјинских представника, напомињући да је украјинска страна недоследна и да није спремна да пронађе узајамно прихватљива решења“, наводи се у саопштењу.

Руски председник је са шефом европске дипломатије детаљно размотрио ситуацију у Украјини и изнео процене у вези са специјалном операцијом за заштиту република Донбаса. Он је навео и да је након ослобађања Маријупоља, наређено је да се откаже јуриш на „Азовстаљ“, као и да је свима који положе оружје загарантован живот.
Путин је током разговора упозорио и на то да руководство већине земаља Европске уније својим поступцима подлеже русофобији, која се манифестује у културној и хуманитарној сфери, као и у спорту.

Специјална војна операција Русије у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала