Зашто се смокве сматрају једном од најбољих намирница на свету

CC0 / pixabay / Смоква
Смоква - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2022
Пратите нас
Смокве се сматрају једном од најбољих намирница на свету јер су богате влакнима, минералима, витаминима, и природним шећерима. Свеже, или још чешће суве смокве често су на трпези у дане поста.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Верује се да су смокве прво узгајане у Египту, одакле су се прошириле у стару Грчку. Ово медитеранско воће се сматрало толико вредним, да је у једном периоду чак било незаконито извозити га ван земље. Смокве су биле важан део основне исхране старих Грка, а као и маслина и вино, симбол мира и благостања.
Данас се узгајају у медитеранским земљама, али и много шире. Убедљиво највећи произвођач је Турска, али за њом следе углавном земље севера Африке и Блиског Истока, САД, Бразил...
Од осталих земаља Средоземља, Шпанија је на 9. месту, Албанија на 11, Италија - 15. Остале медитеранске земље су још ниже на листи произвођача, али су њихови производи изузетно високог квалитета. Пресудни за квалитет смокава су одлична клима и велики број сунчаних дана.
Смокве су богате калцијумом, калијумом, магнезијумом и дијететским влакнима. Спадају у воће најбогатије влакнима, имају антиоксидативна својства и помажу у борби против многих болести.
CC0 / Pixabay/Engin_Akyurt / Сушене смокве
Сушене смокве - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2022
Сушене смокве
Неоспорна је њихова хранљива вредност, посебно сушених. Свеже смокве имају око 70-80 килокалорија у 100 грама, док је калоријска вредност сушених троструко већа.
Смокве имају сличну функцију у телу као житарице; њихов висок садржај влакана подстиче здраву функцију црева, а такође и њихов висок садржај витамина Б. Садржај минерала у смокви је веома сличан људском млеку. Садрже двоструко више калцијума од крављег млека, изузетно су богате и гвожђем и цинком.
Растворљива влакна, пектини, могу помоћи у смањењу холестерола у крви. Смокве су пуне витамина А, Б1 и Б2 као и фосфора, мангана, натријума и хлора.
Спадају међу најалкалније намирнице, што их чини корисним у балансирању пe-хa вредности у телу.
Суве смокве су веома популарне широм света, као десерт, ужина или додатак многобројним и слатким и сланим јелима. Идеално се слажу са намирницама интензивног укуса, попут зрелих сирева.
У сувим смоквама може се уживати током целе године, јер могу остати свеже неколико месеци. Најбоље их је чувати на собној температури на свежем и сувом месту добро умотане.
Помажу у контроли тежине, регулисању крвног притиска и јачању здравља лигамената. Суве смокве у маслиновом уљу одличне су за успостављање хормонске равнотеже, за јачање костију и против остеопорозе, пише РТС.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала