Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Ускрс у Ораховцу, српској енклави на Косову и Метохији, у знаку радости, али и стрепње

Пратите нас
Највећи хришћански празник Ускрс у јужној српској покрајини слави се уз специфичне традиције које опстају вековима. Ускрс прослављамо, као и сви православни хришћани, у знаку радости али и стрепње па и страха, каже за Спутњик Велинка Радовановић из српске енклаве код Ораховца.
Сунце буди својим зрацима кроз прозоре уснуле укућане Велинке Леле Радовановић из Ораховца на Косову и Метохији. Ускрс долази. Велика пре зоре креће да фарба јаја за највећи хришћански празник. Техника се задржала од давнина….
Лела јаја фарба посебном справицом која се зове шараљаљка која личи на левак.
„Горе на врх се сипа восак од отопљене свеће и он полако иде ка ужем делу и ви као оловком по јајету правите шаре какве хоћете. Иначе, код нас се јаја фарбају само у црвену боју, ко се држи традиције,“ објашњава Лела.
Прво јаје које нашарамо зове се страшник, додаје она, или чуваркућа а јаје од прошле године носимо у винограде и тамо га закопавамо.
„Јаје иначе почињемо да фарбамо од задње среде пред Ускрс. На Велики петак се обавезно пости а старији не пију чак ни воду док не падне ноћ,“ прича Лела.
© Фото : Уступио Владимир ЋукФарбање јаја за Ускрс у Ораховцу
Фарбање јаја за Ускрс у Ораховцу - Sputnik Србија
1/3
Фарбање јаја за Ускрс у Ораховцу
© Фото : Уступила Велинка РадовановићШараљаљка алат за фарбање јаја на Косову и Метохији
Шараљаљка алат за фарбање јаја на Косову и Метохији  - Sputnik Србија
2/3
Шараљаљка алат за фарбање јаја на Косову и Метохији
© Фото : Уступио Владимир Ћук Фарбање јаја за Ускрс у Ораховцу
Фарбање јаја за Ускрс у Ораховцу - Sputnik Србија
3/3
Фарбање јаја за Ускрс у Ораховцу
Деца за Ускрс облаче нову гардеробу и после причешћа са корпицама крећу од куће до куће где их домаћини дарују јајима или слаткишима.
„Мајка на ускршње јутро, док деца спавају свако од њих помази јајетом по лицу како би била здрава целе године. Уочи Ускрса одлазимо у цркву на бдење где се износи плаштеница Исуса Христа, и често много људи остане скоро до зоре да бди у цркви ишчекујући Васкрсење,“ објашњава Лела.
Наша домаћица објашњава да се на дан Ускрса пре него се оде у цркву постави свечани ручак тако да укућани чим дођу из цркве могу да седну да ручају.
„То је дан за нас посебан на Косову и Метохији. Срећан што на је породица на окупу жива и здрава а помало и тужан јер смо на неки начин ограничени са кретањем. А има увек и помало негде дубоко у нама и неког страха…“ закључује Лела.
Ораховац је иначе српска енклава у Метохији мешовитог састава, у коме живи и доста Албанаца. Срби су се током рата повукли у један део варошице и ту и данас живе.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала