- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

То се неће догодити: Сад је познато шта се скрива иза Западне подршке Украјини /видео/

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаРуски миротворци у Карабаху
Руски миротворци у Карабаху - Sputnik Србија, 1920, 23.04.2022
Пратите нас
Иза одушевљеног западног подржавања Украјине скрива се дубинска и трајна русофобија и намера да се Русија сломи, створе претпоставке за рушење власти у Москви и успостављање режима који би опет јео Западу из руке. То се неће догодити, оцена је саговорника Спутњика поводом тока украјинске кризе и слања огромних количина западног оружја у ту земљу.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Украјина треба Западу у садашњем буктећем стању и то ће форсирати док год буду могао, с циљем да исцрпе руске ресурси, упозорава Ђуро Билбија, уредник портала Факти.

Америка игра на све или ништа

„У догађајима у Украјини Америка иде на све или ништа, јер зна да ако сад не сломи Русију, у наредних пола године — годину да је неће сломити никада. А жао им је што је нису дотукли деведесетих година, јер данас Русија има много савременије и супериорније оружје и системе који могу да се поставе близу америчких обала. Американци то добро знају“, објашњава Билбија који у војној моћи Русије види и разлог зашто се ни НАТО не усуђује да се отворено бори на страни Украјине — њихове калкулације говоре им да је паметније да не срљају у то јер то онда постаје знатно шири рат у ком ће ракете да лете и на Пентагон.
С друге стране, за Русију је, наводи Билбија, Украјина фронт где се води борба за стављање тачке на петовековну доминацију Запада.
Све елите кључних европских земаља су реално продужетак или спољни круг америчке елите и трансатлантске глобалне власти а то би се, уверен је овај новинар, могло променити као последица рата чији је видљиви део у Украјини а невидљиви захвата знатно шире и дубље.

Рат атлантиста против Русије

Пензионисани генерал Божидар Форца слаже се да су збивања у Украјини рат атлантиста против Русије у ком они нису директно на терену али спремно помажу Украјини. Он упозорава да западно наоружање које континуирано пристиже Кијеву представља за Русију легитимни војни циљ.
„Руси су у позицији да сваки тај циљ униште. Притом, оружје које је досад стигло у Украјину, и дронови и противоклопна средства, занемарљиво је у односу на противника с којим се сукобљавају“, сматра Форца.
Билбија указује да и оном делу русофобних Украјинац, које пореди с Монтенегринима Мила Ђукановића, одговара да сукоб с Русијом траје што дуже.
„Желе победу или макар нерешено, а за Русију би и нерешено било равно поразу. А осим тога треба им да буду у позицији нације жртве јер је у том смислу американизовани, атлантистички део Запада мобилисан да улаже у тај пројекат“, каже наш саговорник и наводи податак да је од 2015. Америка само на обуку Украјинаца уложила милијарду и по долара те да је обуку НАТО прошло око 10.000 украјинских војника.

Промена безбедносне стратегије НАТО

Генерал Форца у светлу збивања у Украјини тумачи и најављену промену концепта безбедносне стратегије НАТО и САД, о чему је писао Вашингтон пост.
Стратешки концепт НАТО је у суштини документ у ком се сагледава улога и позиција НАТО и њејови задаци у променама међународних процеса, начелно за једну деценију, и којим се пројектује трансформација циљева и задатака, објашњава Форца, подсећајући да је НАТО досад усвојио седам концепата: 1949, 1952, 1957, 1968, 1991, 1999 и 2010. године.
Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг је 2019. добио задатак да припреми агенду за нови стратешки концепт, назван НАТО 2030 који треба да буде усвојен у Мадриду у јуну, а на последњем самиту НАТО изнета су и основна начела те концепције: да НАТО остане јак, да се више политички ангажује и да се више глобално ангажује.
Уз опаску да је још први генерални секретар НАТО британски лорд Хастингс Исмеј рекао да је циљ НАТО да Немачка буде под контролом, Американци у Европи а Руси ван Европе, Форца истиче да су актуелни догађаји у Украјини покушај остварења тог трећег циља.
НАТО је, како каже, још у концепту из 1999. у оквиру тзв. преемптивне стратегије прогласио циљ проширења на исток и ангажовања ван свог простора и без сагласности УН.
„Оно што је кључ, свака та декларација има исти модел, а трећина концепта је увек Русија коју сматрају генератором небезбедности у свету.. А онда се ти концепти развијају и долази чувени концепт опкољавања Русије“, појашњава генерал и упозорава да ће на самиту у Мадриду Алијанса прећи у следећу фазу и покушај да направи нову гвоздену завесу од Балтика до Балкана.

Украјинска криза изговор за покушај деструкције српског простора

На питање може ли у таквој ситуацији Србија да задржи неутралност, Форца истиче да формално нико није званично рекао ништа против војне неутралности Србије и да би то требало чак да буде плус за нашу земљу
„Србија као мала земља покушава да поштује међународно право и у том смислу гледање на њену војну неутралност може да има позитивну конотацију те да тако и остане и да Србија не улази у НАТО“, уверен је генерал.
Ђуро Билбија сматра да појачани притисак на Србију говори о томе да западни центри моћи покушавају да украјинску кризу искористе за општу деструкцију српског простора, његову даљу фрагментацију, слабљење Србије и демонтажу Републике Српске.
Србији је тешко и због Косова и Метохије, додаје Форца, који види опасност да се украјинско питање искористи као изговор да се чланице ЕУ и НАТО које нису признале самопроглашену независност Косова мотивишу да то учине.
„То не значи ништа за УН јер у Савету безбедности седе Русија и Кина, али се може десити нонсенс да Косово буде примљено у НАТО и да пре Србије буде примљено у ЕУ. Нама преостаје да поштујемо међународно право, да гледамо своје националне интересе, али ни у ком смислу Србија не сме да буде против Русије“, истиче генерал.
Србију ће да ломе, сад покушавају да ломе Русију, али претпостављам да ће на томе поломити зубе, каже Билбија. Он предвиђа да ће Русија, ако изађе као победник из Украјине, вратити у своју орбиту највећи део тог простора и поручује:
„Русија ће поново да буде ојачана, имаће своју интересну сферу. Русија ће бити јака, а амерички глобални пројекат и хегемонија ће се спустити неколико степеница ниже. На Западу сад покушавају да натерају Србију да сама себе обележи и покаже ко јој је газда, да тобоже добровољно пристане на тог газду, да не дочека то време да јака Русија баца добру сенку и на наш део света“.
Тестирање балистичке ракете Сармат - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2022
РУСИЈА
Не постоји ништа слично: Нуклеарни руски мач „Сармат“ — ракета која погађа мету било где на планети
Кремљ са спуштеном заставом на пола копља у знак жалости за погинулима у пожару у ТЦ Зимска вишња - Sputnik Србија, 1920, 17.04.2022
РУСИЈА
Зашто једна правила важе за Русију, а друга за све остале?
Украјинска војска гранатирала Доњецк - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2022
СВЕТ
Кијев од Запада добио шему како да Русији подмећу „злочине“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала