- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

За добробит домаћег тржишта: Русија припрема пакет мера за подршку авио-компанија

© Sputnik / Сергеј Мамонтов / Уђи у базу фотографијаРуски путнички авион МС-21
Руски путнички авион МС-21 - Sputnik Србија, 1920, 23.04.2022
Пратите нас
Због невиђених притиска и санкција уведених од низа западних земаља, као и обустављања ваздушног саобраћаја, Влада Русије планира пакет мера за подршку авио компанија. Авио-превозници добиће право на повољније кредите и новчану помоћ, док ће се путницима надокнадити трошкови због отказаних летова.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Премијер Русије Михаил Мишустин прецизирао је да ће домаће авио-компаније добити 19,5 милијарди рубаља за поврат новца путницима чији су летови отказани. Како су нагласили у влади, нацрт наредбе је припремљен да би се ублажио негативан утицај санкција које су западне земље увеле Русији.
Према његовим речима, више од 1,5 милијарди рубаља биће усмерено за делимичну надокнаду оперативних трошкова аеродрома у јужним и централним деловима Русије, који су обуставили рад због привремених ограничења летова током специјалне војне операције у Украјини.
Како каже за Спутњик директор Иниститута за социоекономију Московског финансијско-правног универзитета, професор Александар Бузгалин, подршка привреде је главни задатак руске владе.

„Ваздухопловство је једна од кључних индустрија. Руске авио-компаније претпеле су огромне губитке у последњих неколико месеци. Отказивање летова створило је проблеме и грађанима и авио-превозницима“, наглашава стручњак.

Експерт Руског института за стратешка истраживања Михаил Бељајев додаје да је ваздушни саобраћај у Русији више него значајан.
„Руска влада подржава наше авио-компаније јер у великој земљи значајну улогу игра време путовања“, истиче стручњак.

Повећан број унутрашњих летова

Бељајев објашњава да обустављање ваздушног саобраћаја са Русијом има како плусеве, тако и минусе.

„Руске авио-компаније су свакодневно обављале летове у различите земље света. Већ неколико месеци наши авио-превозници не лете и не добијају приходе које су очекивали од летова“, истиче он.

Према његовим речима, земља се труди да надокнади новчане губитке развојем домаћег туризма.
„Раније су авиони летели на атрактивне туристичке дестинације. Летови су трајали по неколико сати. Због тога ћемо сада да повећамо број унутрашњих летова. Са друге стране, подршка Владе ће бити подстицај да Русија настави да развија домаћу инфраструктуру и авио-саобраћај“, наглашава експерт.

Развој домаћих авиона и аеродрома

Бељајев објашњава да Русија треба ради на развијању сопствених авиона и аеродрома.

„Важно је да се наша флота не пуни страним авионима, него да почне са производњом домаћих. На овај начин, развиће се наша авио-индустрија и престаћемо да зависимо од Запада“, наглашава он.

Стручњак додаје да ће у скорије време почети изградња нових локалних аеродрома.
„Можемо да субвенционишемо авио-компаније колико год хоћемо. Изградња нових аеродрома повећаће број авио-летова. Потребна су огромна улагања, али не треба жалити. Све се то ради за добробит нашег домаћег тржишта“, закључује експерт.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала