- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Зашто су људи добили обавештење о земљотресу у БиХ, неколико секунди пре него што се догодио

© Фото : Скриншот/андроидОбавештење о земљотресу
Обавештење о земљотресу - Sputnik Србија, 1920, 23.04.2022
Пратите нас
Велики број људи добио је обавештење на својим мобилним уређајима о синоћњем потресу у БиХ неколико секунди пре него што се догодио.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

О чему је реч? Наиме, ради се о систему "ShakeAlert" који се већ неко време користи у Сједињеним Америчким Државама, а Андроид је и на подручје Европе почео да шаље упозорења о земљотресима.
Систем "ShakeAlert" развили су амерички сеизмолози, а у Калифорнији, где је овај систем развијен, постављени су броји сеизмометри који олакшавају детектовање земљотреса.
Тако да широм света, као сеизмометри могу послужити Андроид мобилни телефони.
У свим "паметним телефонима" налазе се малени акцелерометри који могу да региструју сигнале који указују да би могао да се догоди земљотрес.
Ако акцелерометри на хиљадама Андроида на неком подручју забележе специфични алгоритам у стотинки секунде обрађују податке и шаљу упозорење. Ако телефон открије нешто за што мисли да би могао бити земљотрес, шаље сигнал оператеру за откривање земљотреса, заједно с грубом локацијом где је дошло до земљотреса, преноси портал Аваз.
Ако сервери детектују пуно таквих сигнала с релативно малог простора, онда се претпоставља да је дошло до снажнијег земљотреса.
Иначе, сигнал путује пуно брже од земљотреса, па су због тога многи у БиХ који користе Андроид уређаје добили обавештење о земљотресу пре него се он догодио.
Водитељка подгоричке телевизије Милица Павићевић - Sputnik Србија, 1920, 23.04.2022
РЕГИОН
Опа, догађа се земљотрес: Реакција водитељке подгоричке телевизије /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала