- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Некада Бане и Јозо, а данас – Новак и Андреј

© Sputnik / Лола ЂорђевићСрбија опен
Србија опен - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2022
Пратите нас
Дуел између Новака Ђоковића и Андреја Рубљова на врућим тениским теренима на Дорћолу није ни први ни последњи који је одиграо на Ускрс, баш како је некада било у дуелу између српског Јединства и хрватског Хајдука.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Сада већ давног 24. априла 1938. године, Ускрс је обележио „перформанс“ у ком су учествовали Србин из Београда, претходно члан чувене југословенске експедиције из Монтевидеа, Хрват из Сплита и арбитар Фрањо Бажант, Хрват из Загреба.
„Кад је судија господин Бажант изишао на средину игралишта и дунуо неколико пута у пиштаљку позивајући капитене да бирају стране, дошли су Јозо Матошић и Бане Секулић. Сваки од њих држао је у руци по једно ускршње јаје. Бане је имао црвено, а Јоза шарено“, сведочи извештај тадашњег листа „Време“.
На исти начин почело је и финале Србија опена, такође 24. априла, али 2022. године, када су пред више од 8.000 навијача на Дорћолу на терен изашли Србин Новак Ђоковић и Рус Андреј Рубљов.
Протокол вишедеценијско устаљеног бацања новчића како би се одабрало ко сервира, а ко ритернира, „прекршен“ је због дана Христовог васкрсења, а туцање јајима добио је момак из Москве, који је одабрао ритерн.
Обичај који су први пут икада на тениске терене донели Србин и Рус био је симпатичан и, донекле, очекиван с обзиром да се никада раније финале Србија опена није играло на Ускрс.
Те 1938. године арбитар Бажант, баш као и ове године судија Рено Лихтенштајн, није имао ништа против да се на овај начин догоди гест о којем се прича и скоро век касније.
„Ми ћемо, по српском обичају, туцајући јаја решити избор страна, пошто је данас православни Ускрс, а ми смо гости“, наводи се да је рекао Сплићанин Јозо Матошић.
На турниру у Србији није победио Србин, али јесте Рус, што је у овом тренутку вероватно најбоља могућа алтернатива. Тријумфовао је Андреј, а онда изашао пред београдску публику и прво што је рекао било је на српском: „Христос васкрсе“.
Никола Пилић - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2022
СПОРТ
Новак поздравио тренере, Пилић поручио пред Београдом: Новак је најбољи свих времена
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2022
СПОРТ
Ђоковић: Не планирам нове људе у тиму /видео/
Мартина Навратилова - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2022
СПОРТ
„Политика уништава тенис“ – легендарна шампионка против суспензије Руса и Белоруса
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала