- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Пет психолошких трикова за лакшу штедњу

© Sputnik / СпутњикДинари
Динари - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2022
Пратите нас
Није тако мали број оних којима је новац средство, а не циљ, али можемо бити сагласни у једном: неопходан је. Без обзира на стил живота, афинитете, расходе и амбиције, готово сваки човек на планети остварује бројне своје жеље и потребе - управо помоћу новца.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Ипак, проблем настане када трошимо више него што зарадимо, а он погађа много људи и заправо нема везе са висином примања. Често се дешава да они који зарађују много, лако западну у дугове. Понекад је немогуће оставити нешто „са стране“, због просте математике, али нам је и ум неретко „кочница“, пише „Телеграф бизнис“.

Пет психолошких трикова

1 Када идете у радњу или на ручак/вечеру, плаћајте у кешу, радије него картицом. Постоји добро објашњење за то: не само да лакше можете да пратите одлив новца, већ се човек и емотивно везује за физички новац, папир, предмет који у моменту одлази. Осим тога, постоји могућност да наручите мање - када знате да треба платити готовином. Људи често немају осећај колико троше ако провлаче картицу.
2 Вођење месечних планова/прихода и расхода је веома важно, како не бисте погубили конце. Рецимо, када ставите на папир сав новац који дајете за храну успут или пиће, можда ћете променити ове навике.
3 Ређајте ствари по приоритетима: ако не можете без кабловске, телефона, свакако ћете прво подмирити те рачуне, у односу на куповину неке додатне модне крпице. Такође, подразумевају се месечни рачуни који неминовно стижу. Секундарне ствари су оне које могу да чекају, па вам самим тим нису неопходне.
4 Избегавајте рекламе или боље речено - не падајте на њих. То ће вас одвратити од тзв. импулсивне куповине, па макар то биле само жваке или кафа из маркета на акцији. Истовремено, трудите се да не гомилате ствари. Дешава се да људи купе неколико чоколада и сокова, само зато што су на акцији, а или не стигну све да поједу/попију, или чак ни не воле све укусе и врсте.
5 Знате онај осећај када сте много гладни, али та глад мало умине након чаше воде? Исто је са новцем. Не журите. Наш мозак је научен да жели све одмах и сада. Ако сте угледали нов телефон или прескупе ципеле, сачекајте месец дана. Можда их више не будете хтели, а можда им у међувремену падне и цена, пренео је „Блиц бизнис“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала