- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски бродови Французе коштају стотине хиљада евра

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаЛука у Марсеју
Лука у Марсеју - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2022
Пратите нас
У француским лукама су скоро два месеца блокирани теретни бродови који припадају држављанима Русије под санкцијама, при чему локалне власти морају да се баве њиховим премештањем унутар лука о свом трошку, преноси телевизија „Франс 2“.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Руски теретни бродови који превозе машине или хемикалије заглављени су на француској царини, јер су њиховим власницима уведене санкције, наводи телевизија. На пример, у лучком граду Сен Мало у Бретањи укотвљен је један такав брод дуг 141 метар који једва стаје у пристаниште, због чега стално мора да се премешта да би се направило места за друге бродове.
Према речима потпредседника регионалног савета Бретање Стефана Перена, што дуже буде трајао овај застој, то ће бити више ових премештања.
„Чак и ако се чини да су то само ситна премештања у луци, сваки пут коштају много новца“, пожалио се он.
Како напомиње телевизија, тренутно је на један од бродова већ потрошено око 50 хиљада евра, при чему је највећи део трошкова на себе преузела Бретања, којој је потребна помоћ државе.
Како се наводи, због блокаде теретних бродова, руски морнари су такође принуђени да седе у карантину. Како је за телевизију испричао један синдикални радник, њима се исплаћује плата, али су им банковне картице и даље блокиране у Француској.
„Колико ће трајати блокада ових бродова? Суд је већ дозволио да брод ‘Пола Ариаке’ напусти луку Лорјан. Царина је чак наложила да плати казну од 100 хиљада евра као надокнаду штете: они нису могли да докажу брод заиста припада руском држављанину који је потпао под санкције. У наредним недељама требало би да се одржи још неколико судских процеса које су покренули власници бродова“, резимирала је телевизија.
После почетка специјалне војне операције за демилитаризацију и денацификацију Украјине, западне земље појачале су санкције Русији. Рестриктивне мере су пре свега усмерене против банкарског сектора и испорука високотехнолошких производа.
Европска унија је раније одобрила пети пакет санкција Русији због ситуације у Украјини. Нова ограничења предвиђају забрану увоза угља из Русије од августа 2022. године, забрану уласка бродова под руском заставом у луке Европске уније, као и ограничења за транспортне компаније из Русије и Белорусије.
Поступци америчких и европских званичника већ су се преокренули у економске проблеме за њихове земље и изазвали раст цена горива и хране. У Кремљу су санкције назвали до сада невиђеним економским ратом, али су истакли да су спремни за такав развој догађаја.
Премијер Русије Дмитриј Медведев - Sputnik Србија, 1920, 17.04.2022
РУСИЈА
Медведев упозорио Брисел: Прижељкивани банкрот Русије могао би да се претвори у банкрот Европе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала