- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Пут од кокоса: Руски научници направили „зелени“ материјал за изградњу путева

© Sputnik / Наталья СеливерстоваКокос
Кокос - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2022
Пратите нас
Руски научници су доказали да је могуће направити завршни слој аутопута од кокоса. Користећи кокосову љуску добили су чврст композит који може дуже да траје од тренутних подлога.
Научници Националног истраживачког технолошког института „МИСиС“ су заједно са колегама из Индије и Тајланда осмислили технологију засновану на природним влакнима кокоса. Открили су да су влакна веома чврста и отпорна на промене температуре и корозију, пише лист „Московски комсомолец“.
Направили су такозвани „зелени композит повезивањем биљних влакана са фенолформалдехидном компонентом на бази фенолне смоле.
Композит су правили тако што су влакна заједно са формалдехидом загревали и на тај начин добијали хомогену масу. Материјал за изградњу путева су испитивали након што су кокосу додали 40 одсто и 60 одсто фенолформалдехида. Затим је материјал испитиван истезањем и савијањем колико је издржљив, као и којом брзином апсорбује воду.
Осим тога су и упоређивали два типа влакана - необрађена и обрађена концентрованим раствором натријум-хидроксида (каустичне соде). Други тип је био еластичнији за 45-60 одсто и за 30-40 одсто јачи у односу на први узорак.
Композит који су открили се неће користити само за изградњу путева већ и за кућну и индустријску употребу, за авионе и возове као еколошка облога на зидовима и подовима.
Галаксија на звезданом небу - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2022
РУСИЈА
Русија гради највећи соларни телескоп вредан десетине милиона евра
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала