- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Свађа је здрава, ако то урадимо како треба

© Depositphotos.com / Photographee.eu Пар после свађе
Пар после свађе - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2022
Пратите нас
Заборавите изреку „у љубави и рату све је дозвољено“, нарочито када је реч о вербалном сукобу са вољеном особом. Ниски ударци не долазе у обзир, кажу стручњаци, а искрена и отворена комуникација са партнером треба да буде приоритет.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Једна од најважнијих ствари које смо видели у нашем истраживању је да људи имају највише користи када су отворени и директни“, наводи професор психологије на Државном универзитету Флориде др Џим Мекналти, који је дуго времена проучавао блиске партнерске односе:

„Околишање, имплицирање, инсинуације, сарказам... то апсолутно не функционише. Када људи имају различите погледе на неку ствар – а сви их имамо – важно је да то јасно изразе. Али то мора да се уради на што је могуће конструктивнији начин“, напомиње Мекналти.

Здраво је сукобити се – и то је љубав

Ако је свађање са вољеном особом тако тешко, зашто то уопште радимо? Многи људи се поносе тиме што никада не улазе у свађу са својим партнерима, каже Мекналти. Међутим, по његовом мишљењу, то је озбиљна грешка.

„Када људи избегавају ‘тучу‘, у ствари избегавају разговор“, сматра професор. „Својој партнерки увек кажем: ‘Ако те нешто мучи, радије бих то волео да знам него да не знам, јер бих можда могао да урадим нешто по том питању. Ако не знам, не могу ништа‘“, наглашава Мекналти.

Студија из 2008. године у којој је током 17 година праћено скоро 200 парова показала је да су парови где су обоје потискивали свој бес у браку, били у већем ризику да умру раније, него они који нису.
„Избегавање сукоба не функционише“, наглашава Кејтлин Кантор, породична терапеуткиња.
„Ако можете да се сукобите и научите како да се повежете у својим разликама, као и да научите више једно о другом кроз борбу, онда је то заиста здраво“, тврди терапеуткиња

Изаберите добро време за свађу

Већина људи љубавне препирке доживљава као нешто неодложно, често изазвано осећањем типа „не могу ово више да поднесем“.
„У таквим моментима нам је теже да се угриземо за језик и размислимо шта говоримо, пре него што то изговоримо. Људи често после тога жале због свега што су рекли, зато би требало да покушају да избегну свађу у таквим тренуцима“, саветује Мекналти.
Чим почнете да осећате да притисак расте, договорите се да са вољеном особом разговарате о својим осећањима, али када будете обоје слободни, без ометања и стреса, препоручују психолози.
Ипак, изгледа да је то људима много теже, него што се чини, јер често пуштамо да се ствари нагомилају док не експлодирају, и онда несугласице решавамо када смо уморни, под стресом или „гладни“.

Шта ако свађа крене у неповољном тренутку?

„Било би добро притиснути дугме за паузу и покушати да одржавате разговор. Али морате ставити до знања вашем партнеру да сте посвећени вези и решавању проблема, само што сада можда није најбољи тренутак“, каже Мекналти.

Анализирајте своја осећања

Заказивање „свађе“ такође нам омогућава да размислимо о својим осећањима и покушамо да их анализирамо до дна, кажу стручњаци. Али није добро покушавате да убацимо превише проблема у једном даху. Није добро да сручимо одједном све што нам се чини да није у реду.
„Заиста је важно да то не радимо“, напомиње терапеуткиња Кејтлин Кантор. „Велика је разлика када говорите само о једној ствари и о томе зашто се осећате повређено због тога“.
Шта ако не можете да схватите зашто се осећате тако како се осећате?
„Ако људи почну да осећају бес који им баш и нема смисла, на пример 'Зашто се толико љутим због ове ситнице?', онда је вероватно у питању нешто сасвим друго“, сматра Мекналти.
„То је тренутак када је можда потребно извшити детаљну интроспекцију, па чак и потражити стручну помоћ како би докучили зашто су несрећни“, додаје психолог. „Ако постоје значајни проблеми који се понављају, вероватно је и добар тренутак да потражите помоћ“.

Будите добар слушалац

Многи људи мисле да је успешна свађа само у томе колико добро пренесу своја осећања свом партнеру. Иако је то заиста важно, стручњаци кажу да је подједнако важно и слушати.
Бити добар слушалац, објашњава Канторова, значи бити у стању да регулишете своје емоције. Затим, када чујете нешто што вам се не свиђа, требало би да се усредсредите на разумевање изреченог, уместо да заузмете гард, да будете повређени или љути.

„Обично погрешно комуницирамо када не проверимо шта заправо чујемо. Само реагујемо на оно што мислимо да чујемо – а то је обично засновано на нашим одбрамбеним реакцијама, а не на ономе што заправо говори наш партнер. То можете учинити тако што ћете се зауставити и поновити свом партнеру оно што мислите да је управо изговорио, пре него што импулсивно одреагујете“, препоручује Мекналти.

„Када дођете до даха и затражите појашњење, бићете изненађени колико често ћете чути: 'Не, стварно сам мислио ово, а не то'“, напомиње психолог.
Али немојте то чинити на оптужујући начин, упозорава Мекналти. „Понекад људи мисле да је активно слушање само понављање речи саговорника. То није то. То је само миран, одмерен захтев за појашњењем“.

Не говорите „ти си“ и „никад“ и „увек“

Избегавајте да свог партнера стављате у одбрамбену позицију при било каквом неслагању. Када почнете реченицу: „Због тебе се осећам“, више не говорите само о својим осећањима, већ оптужујете, упозорава Кејтлин Кантор, преноси РТС.
„Постоји велика разлика између тога кад кажемо: 'Ти радиш ово' или 'Ти си ово' и 'Осећам се овако када радиш ово'. Коришћење фразе 'Осећам...' је много мање нападачко“, наглашава Канторова.
Увек користити „ја“ није лако, посебно када сте љути на свог партнера, додаје.
„У почетку морамо присилити себе да тако започнемо разговор“, саветује терапеуткиња. „Успорите и стварно размислите о томе шта заправо осећате пре него што проговорите“.

Водите рачуна о невербалној комуникацији

Подразумева се да ако се вољеној особи обратимо љутитим гласом то изазвати повратну реакцију, али постоје и друге увредљиве невербалне поруке, кажу стручњаци.
Колутање очима је једна од најгорих ствари коју можете да урадите. Ви индиректно саопштавате другој особи да је идиот“, каже Мекналти.
Зато, ако сте на ивици да експлодирате, дишите дубоко и покушајте да се смирите.
Насмејане жене - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2022
ДРУШТВО
Ко лакше доноси одлуке, жене или мушкарци
Свађа - Sputnik Србија, 1920, 19.03.2022
ДРУШТВО
Како да изађете на крај са људима који мисле да су стално у праву
Ansiedad, referencial - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Синдром варалице, механизам који вас погађа а да тога нисте свесни
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала