- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Тектонски удар на глобализацију: Велика руска победа

© Sputnik / Vladimir Sergeev / Уђи у базу фотографијаЗаставе Русије и Европске уније
Заставе Русије и Европске уније  - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2022
Пратите нас
Брисел је прешао „необичан“ пут за кратко време- од одрицања од руских енергената, заклињања да их неће плаћати рубљама јер је то кршење санкција, до критика Орбану што је одмах на то пристао, да би на крају и сам сугерисао својим чланицама да гас могу плаћати рубљама. Консултант за страна улагања Махмуд Бушатлија то сматра великом руском победом.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Европска комисија послала је писмо земљама чланицама Европске уније са објашњењем да компаније из ЕУ, при поштовању одређених услова, могу да плаћају руски гас у рубљама. Навела је да је могуће уплатити доларе или евре на рачун код неке руске банке са накнадном конверзијом тог новца у рубље.
Оценила је да то не би било кршење санкција уведених против Москве, мада је о томе нешто раније имала сасвим другачије мишљење.

Плаћаће у рубљама – како Путин каже

Практично, ЕК је на крају сугерисала исто оно што им је поручио и председник Русије Владимир Путин када је у марту издао декрет о плаћању гаса којим је купцима предложено да отворе рачуне у Гаспром банци за плаћање у еврима или доларима, који би потом били конвертовани у рубље.
Објашњавајући откуд сада овакав преокрет Брисела, Бушатлија за Спутњик каже да та одлука долази после изјаве америчке министарке финансија Џенет Јелен да ће забрана увоза енергената из Русије нанети већу штету западној Европи него Русији.
Нема сумње да су то знали и у ЕУ, али је то, очигледно, релевантан податак тек када га потврди Америка.
Разумљиво је, каже он, што Америка заговара рат у коме као не учествује, али је у њега итекако укључена и то као нето извозник јер њено наоружање иде у Украјину.
Он подсећа да су САД донеле закон који увек актуелизују у ратним ситуацијама када треба да продају што више наоружања, јер они не поклањају ништа него је то све кредитни аранжман.
Њима је, како истиче, у интересу да рат што дуже траје и да „потроше“ неке своје вишкове оружја јер неке веће куповине њиховог оружја у последњих пет-шест година није било.

Орбан отворио сезону одупирања

Бушатлија, међутим, указује на још један моменат. Оваква одлука Европске комисије се, сматра, могла очекивати ако се сагледа шира слика и глобална дешавања. Он подсећа да Америка и земље окупљене око ње које су увеле санкције Русији су далеко од тога да представљају читав свет, како би то они да представе. То указује да националне економије у готово свим земљама на свету постају приоритет.
„Сад ту имате неке углавном мање земље које просто почињу да гледају свој интерес. Ту је најрадикалнији мађарски премијер Виктор Орбан, поготово што је поново добио изборе, који је отворио ту сезону одупирања тим неким ЕУ директивама“, каже наш саговорник.
Он подсећа како је председница ЕК Урсула фон дер Лајен, по налогу САД притискала своју базу, односно Немачку да се одрекне руских енергената, иако би јој, потпуно је јасно, то само могло да донесе велику штету.
Америка је, каже, притисак на Немачку вршила чак и са мало шаргарепе. Када је пре неколико дана Катар, с којим је Америка славодобитно договарала да надомести руски гас којег би се Немачка одрекла, јавно саопштио да у року од три до пет година то ни физички не могу да постигну, ствар је изведена на чистац.

Пресабирање Европе

Одједном су, истиче наш саговорник, почели мало да се пресабирају у Европи и неки то раде отворено као Орбан, да би и Аустрија сада саопштила да нема говора о томе да они одустану од увоза руског гаса.
„Чињеница је да ако је Брисел рекао да се могу рубље употребљавати за куповину гаса то већ једна велика руска победа. Не треба славити ту победу, нити ће је Руси славити, али то је један велики корак ка потпуној промени глобалних односа. Уводе се дакле валуте које чак нису конвертибилне, као што је то руска валута. Али она је већ преко свих енергената, а врло брзо ће бити и преко хране, директно повезана са вредношћу злата“, каже Бушатлија.

Разлаз Европе и бриселске бирократије

По његовој оцени, Европа је сада у незгодној ситуацији јер почиње да се разилази од своје бирократије. Брисел је, практично, центар бирократије држава које шаљу своје трећеразредне политичаре у тај центар који онда као и све бирократије прави проблем који ће касније решавати и на тај начин показивати да је она неизоставна, потребна.
Поједине земље су већ ставиле до знања да оне неће да трпе да неко други на њихову штету покушава да спроводи своју политику и наш саговорник мисли да ће се то сада ширити. То је сигнал свима онима који су тако мислили, али нису о томе јавно говорили, да кажу да ако могу Мађарска, Немачка, онда то не само могу него морају и они, штитећи свој национални интерес.

Још један корак ка дедоларизацији света

„Растаче се тај западни свет. То може да траје још 50 година, али може да све пукне у пет до 10 следећих година, ако настави да се смањује учешће долара у међународној размени. А то иде тим правцем. Ако они који су доларима плаћали гас пређу на рубље, утолико ће испасти долар из употребе“, каже Бушатлија.
Он сматра да је, глобално гледано, следећи корак да Кина каже добро, у реду, пошто њих плаћате у рубљама, онда ћете нас у јуанима. Кина, подсећа он, билатерално већ има са пар земаља размену која једним мањим делом иде тако. Подсећа и да Саудијска Арабија која више не слуша Америку, купује оружје од Руса, брани руске ставове у вези са енергетиком, неће да ремете договоре које ОПЕК има са Русима.
Бушатлија сматра да је у питању један тектонски поремећај. Све што је до сада била глобализација, која је била замишљена да клуб око Америке има сва права, а да читав остали свет буде њима подређен, доведено је у питање.
"Просто, предстоји нам један период у коме ће се стварати регионалне асоцијације попут новог Пута свиле који ће се протезати од далеког истока до Атлантика", закључио је Бушатлија.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала