- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Воде Русије - три океана и тринаест мора који живот значе /видео, фото/

© Sputnik / Антон Денисов / Уђи у базу фотографијаБело Море
Бело Море - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2022
Пратите нас
Територију Русије запљускује тринаест мора која су део три океана. Једно од њих је и Каспијско, које није повезано са океаном. Сва мора имају своје специфичности, геолошке и природне карактеристике и чине фасцинантну природу Русије.

Северни ледени океан

Овом океану припада највећи део мора Русије, чак шест. Понекад се рачуна и Печорско море које формално припада водама Баренцовог мора.

Баренцево море

Приступ Баренцовом мору имају Русија и Норвешка. Руској територији припада Кољско полуострво са Мурманским рејоном, Нова Земља, Земља Франца Јозефа и Шпицбершка острва. Граничи се и са Белим и Карским морем. Баренцово море се налази иза поларног круга и најтоплије је море Северног леденог океана. До две трећине његове површине је под ледом. Највећа руска лука у овом делу је Мурманск, а највеће реке су Печора и Индига.

Карско море

Карско море је једно од најхладнијих и најсложенијих за изучавање. Током целе године је покривено ледом. Део овог мора је обала Франца Јозефа и Нова Земља, острва Вајгач и Гејберг. Највише воде доносе сибирске реке Об и Јенисеј.

Бело море

Бело море је унутрашње море Северног леденог океана и скоро се у потпуности налази иза поларног круга. Зими је покривено ледом које нестаје током лета. Највећи заливи су: Кандалакшки, Онегашки, Двински и Мезенски. Највеће реке су Северна Двина, Кем, Оњега и Мезен. У луци Северодвинск се граде нуклеарне подморнице. Најпознатије луке се налазе у Архангелској области и републици Карелија: Архангелск, Беломорск, Кандалакша и Оњега.

Лаптевско море

Лаптевско море запљускује северне обале Сибира, полуострво Тајмир, Северну Земљу и Новосибирска острва. Скоро је током целе године прекривено ледом. Овде је заступљена арктичка континентална клима. У делтама река се становништво бави риболовом, док је производња нафте заступљена у граду Тикси.

Источносибирско море

У Источносибирском мору је поларна клима. Зато је скоро целе године покривено ледом. Рељеф обале је веома сложен јер се састоји од планина. Главна лука је Певек у Чукотском аутономном округу. Највеће реке су Колима, Азалеја и Хрома. Између плутајућег леда пролази Северни морски пут.
© Sputnik / Максим Деминов / Уђи у базу фотографијаМедвед на обали Источносибирског мора
Медвед на обали Источносибирског мора  - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2022
Медвед на обали Источносибирског мора

Чукотско море

Налази се између Чукотског полуострва и Аљаске, најпознатије острво је Врангел. Клима је поларна, а током лета лед нестаје. У југоисточном делу, у Беринговом мореузу, се дешава да температура буде у плусу. Размена воде се одвија претежно са Тихим океаном, воду доносе реке Амгуема и Ноатак.

Атлантски океан

Црно море

Црно море припада поред Русије, Украјини, Бугарској, Румунији, Турској, Грузији и Абхазији. У историји је имало важну стратешку, војну, транспортну и индустријску улогу. У Русији је на Црном мору веома развијен туризам, најпознатије летовалиште је град Сочи. Највеће луке и индустријски центри су Новоросијск и Керч, а највеће реке Дунав, Дњепар и Дњестр. Лед се формира само у северозападном делу.

Азовско море

Најмање и најплиће море, не само у Русији, него и у целом свету. Клима је континентална, а лед се не формира сваке године. Највише воде овом мору доносе реке Кубањ и Дон. Становништво се у Ростовској области бави риболовом и туризмом. Највећи градови су Јејск, Таганрог и Керч.

Балтичко море

Унутрашње море које је са светским океаном повезано преко севера. Запљускује обале Балтичких земаља, Скандинавије, Пољске и Немачке. Сматра се плитким морем, због чега је температура воде на обали често виша него у отвореним водама. У њега се улива више од две стотине река, а највећу количину воде доносе реке Нева, Неман, Висла и Даугава. Добро су развијене транспортне везе у великим лукама као и риболов. Највећи руски градови су: Санкт Петербург, Калињинград, Балтијск и Виборг.

Тихи океан

Јапанско море

Јапанско море умива обале Приморја, Сахалина и Јапанских острва. Обала је планинска, а највећи заливи су: Петар Велики, Владимир и Северна Гавањ. Клима је умерена. Највеће реке су: Руднаја, Самарга, Партизанскаја и Тумнин, а луке - Владивосток и Нахотка. У овим крајевима је развијен риболов.

Берингово море

Берингово море се налази између Азије и Америке. Највеће је и најдубље море у Русији, припада Чукотском аутономном округу и Камчатки. Клима је субарктичка и под утицајем ветрова са Арктика. Главне реке су Јукон и Анадир.

Охотско море

Повезаноје са Јапанским морем и Тихим океаном. Камчатка, Сахалин и Курилска острва се излазе на Окотском мору. Клима је монсунска, али температуре су веома различите на северу и југу. Главне руске луке су Магадан, Северо-Курилск и Корсаков.

Каспијско море

Каспијско море је унутрашње и формално се сматра језером. Нема везу са океаном, иако је та веза раније постојала. У њега се улива више од сто река, од којих је највећа Волга. Обала варира од оштре до равне, а доминира суптропска клима. Највећи приморски градови су Махачкала, Каспијск и Дербент.
Међутим, недостатак повезаности са океаном није његова једина карактеристика. Научници проучавају јака колебања у нивоу мора. У прошлом веку је ниво мора пао за више од два метра, али онда, супротно прогнозама, поново је почео да расте.
Обала Азовског мора - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2022
РУСИЈА
Блатни вулкани и смртоносни вирови: Тајне Азовског мора
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала