- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Чувајте се крпеља: На 15 од 17 локација у Београду нађени преносиоци лајмске болести

© Sputnik / Денис Абрамов / Уђи у базу фотографијаКрпељи
Крпељи - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2022
Пратите нас
Прва овогодишња анализа Завода за биоциде и медицинску екологију показала је да је на територији Београда од 17 прегледаних локација на њих 15 утврђено присуство крпеља који у себи носе бактерију борелију, узрочника лајмске болести.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Најбитније је да када се грађани врате из природе прво прегледају своје тело и виде да ли се негде закачио крпељ. Он се најчешће качи у превојима - у пазушним јамама, препонама испод косе, зато што је ту топло и влажно“, рекла је др Милена Турубатовић из Дома здравља „Савски венац“.
Она је напоменула да ако се примети крпељ никако га не треба натапати никаквим средствима, нити ацетоном, уљем, и алкохолом.
Треба се јавити лекару да би у дому здравља стручно био извађен крпељ и да би лекар рекао шта је потребно даље да се уради, напоменула је она.
„Наш дом здравља има специјалну пинцету за скидање крпеља, неки домови здравља и немају, али сестре које раде су врло обучене за скидање крпеља. Битно је да се приближи телу, да се не притисне тело крпеља, него да се обухвати цео и да се повуче у једном потезу“, рекла је Турубатовић.
Она истиче да то место крпеља треба да се прати наредних 30 дана зато што је могуће да се појави први симптом у смислу црвенила око убода, када се опет треба јавити лекару.
„Ако се и не појави црвенило и нешто касније се јави висока температура, малаксалост, болови у зглобовима, онда се исто јављате лекару како бисте добили смернице шта је потребно даље радити. Најбитније је рећи да не треба узимати превентивно антибиотике код крпеља иако имамо високу зараженост, треба пратити место крпеља и јављати се лекару у случају симптома“, рекла је Турубатовић.
Она је навела и да постоји могућност давања крпеља на анализу да би испитали да ли је заражен уопште.
„Када се скине крпељ се стави у физиолошки раствор или у обичну воду и однесе се на анализу да би се видело да ли уопште има заражену бактерију која изазива лајмску болест“, додала је др Турубатовић, пренео је Танјуг.
Травњак - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2022
СРБИЈА
Шта да радите ако вам се закачи крпељ
Крпељ - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2022
СВЕТ
Отров из Пентагона: Зашто су Американци „гајили“ крпеље и буве у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала