- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Јанша изгубио изборе у Словенији, нова коалиција формира владу

© AP Photo / Geert Vanden WijngaertЈанез Јанша
Јанез Јанша - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2022
Пратите нас
Словеначка странка Слободарски покрет, формирана пре само неколико месеци, победила је на општим изборима у Словенији чији су грађани масовно гласали за промене после две турбулентне године обележене ковид рестрикцијама и све већом друштвеном поларизацијом.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Након скоро 100 одсто пребројаних гласачких листића, потврђено је да је Слободарски покрет освојио 34,5 одсто гласова, односно 41 место у Народној скупштини која има укупно 90 посланика, што је највећи број гласова који је нека странка икада освојила у Словенији, преноси СТА.
Јаншина Демократска странка (СДС) освојила је 23,5 одсто гласова што је за око 1,5 одсто мање у односу на изборе 2018. године.
Само пет словеначких странака је прешло цензус од четири одсто колико је потребно за улазак у парламент, што је најмањи број од стицања независности 1991. године.
Странка Нова Словенија (НСи), Јаншин коалициони партнер у одлазећој влади, освојила је 6,9 одсто гласова тј. осам посланичких места, једно више него на претходним изборима.
Социјалдемократе (СД) су освојиле 6,7 одсто гласова и седам места у скупштини, три мање у односу на претходне изборе, а левица је успела да се „прогура“ у скупштину са 4,4 одсто освојених гласова чиме је обезбедила пет посланичких места у скупштини, дупло мање него на изборима 2018. године.
Ови резултати значе да је Словенија на путу да добије владу левог центра са комотном већином, јер се очекује да Роберт Голоб, лидер Слободарског покрета, формира коалицију која би имала укупно 53 места у скупштини са СД и левицом, преноси Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала