- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Пентагон: Желимо да ослабимо Русију толико да више никога не може да нападне као Украјину

© AFP 2023 / Saul Loeb Пентагон
Пентагон - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2022
Пратите нас
Вашингтон би желео да види Русију ослабљену до мере да више не може да изведе оно што је извела нападом на Украјину, поручио је шеф Пентагона Лојд Остин након посете Кијеву.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Желимо да видимо Русију ослабљену до те мере да више не може да уради оно што је урадила инвазијом на Украјину. Желимо да видимо међународну заједницу уједињенију, посебно НАТО“, рекао је Остин новинарима у Пољској на брифингу са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном.
Према његовим речима, Блинкен и он су у недељу одржали продуктиван састанак са украјинским властима на ком су разговарали о подршци украјинској војсци.
„Била је то веома продуктивна дискусија, разговарали смо о подршци снагама безбедности, о њиховој обуци, као и о кључним питањима о којима ћемо разговарати сутра у бази Рамштајн на састанку са министрима одбране“, рекао је шеф Пентагона на конференцији за новинаре, истичући да се током састанка у Кијеву разговарало о питањима која ће помоћи да се „добије тренутна битка“ и да се фокусира на будућност.
С тим у вези, напоменуо је да ће главна тема сутрашњег састанка бити разговор о помоћи украјинским Оружаним снагама.
Како каже, украјински председник Владимир Зеленски изразио је дубоку захвалност Американцима на подршци, а шеф Пентагона поздравио је Зеленског нацистичким бандеровским слоганом.
„Слава Украјини?“, обратио се Остин председнику Украјине, на шта је он одговорио: „Да, слава херојима“.

Блинкен: Радимо на томе да јачамо Украјину на ратишту

Са своје стране, Блинкен је на конференцији за штампу у Варшави изјавио да ће Вашингтон помоћи Кијеву у преговорима са Москвом.
„Желимо да учинимо све што можемо да помогнемо Украјинцима да окончају овај сукоб под најбољим могућим условима и што је брже могуће. Велики део посла којим се тренутно бавимо је њихово јачање на бојном пољу и за преговарачким столом“, објаснио је Блинкен.
Према његовим речима, са Остином и са украјинским властима разговарао је о питањима економске помоћи и безбедности Украјине.
Истовремено, саопштио је да ће америчке дипломате почети да се враћају у Украјину од следеће недеље.
„Затим ћемо видети како да отворимо саму амбасаду у Кијеву, очекујем да ће се то десити за неколико недеља“, додао је државни секретар, напомињући да Стејт департмент поново отвара амбасаду промишљено, опрезно и узимајући у обзир захтеве дипломатског састава.
Говорећи о војној помоћи Украјини, Блинкен и Остин су током посете Кијеву у недељу саопштили да ће Вашингтон обезбедити 713 милиона долара војног финансирања за Украјину и 15 других европских земаља, преноси АП.
Како се наводи, Украјина ће од тих средстава добити више од 322 милиона долара, а остатак износа биће распоређен међу земљама источне и централне Европе и Балкана, укључујући и оне земље које су Кијеву испоручиле оружје које је било у њиховом наоружању.

Зеленски: Заштита Украјине – кључно питање

Са своје стране, Зеленски је изјавио да је током састанка са државним секретаром и министром одбране договорио кораке за јачање украјинске војске.

„Договорили смо са америчком страном наредне кораке за јачање Оружаних снага Украјине, за задовољавање свих приоритетних потреба наше војске, укључујући припреме за велики министарски састанак у уторак. Окупиће се 40 министара одбране партнерских земаља. Кључно питање је заштита Украјине“, навео је украјински председник у видео-обраћању.

Он је додао да је на преговорима било речи и о антируским санкцијама.
„Партнерима смо предали посебан план за јачање санкција против Руске Федерације, који је израдила међународна експертска група“, саопштио је Зеленски.
Експертску групу су предводили бивши амерички амбасадор у Москви Мајкл Мекфол и помоћник украјинског лидера Андреј Јермак.
Председник је додао да је финансијска подршка Украјини постала посебна тачка преговора и истакао да су стране разговарале о питању осигуравања безбедносних гаранција за Украјину.
„Сигуран сам да САД могу да буду лидер међу будућим земљама – гарантима безбедности Украјине“, закључио је Зеленски.
Подсетимо, Остин и Блинкен су током викенда посетили Кијев. Они су се састали са украјинским председником Владимиром Зеленским, министром спољних послова Дмитријем Кулебом, министром одбране Алексејем Резниковом и министром унутрашњих послова Денисом Монастирским. Састанак је трајао отприлике сат и по времена.
Преносиви ракетни системи Џавелин - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2022
РУСИЈА
Русија упутила ноту Америци: Престаните да наоружавате Украјину
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала