- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Познати руски ратни репортер објашњава где завршава западно оружје које стиже у Украјину

© AP Photo / Ukrainian Defense Ministry Press Service Украјински војници са преносивим лансерима "Џавелин"
Украјински војници са преносивим лансерима Џавелин - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2022
Пратите нас
У западним експертским круговима с правом се поставља питање које САД не разумеју – куда у каквој количини одлази америчка војна помоћ Украјини.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Извори у америчкој обавештајној служби говоре да свака објава Кијева представља просто информациону кампању, да је сваки интервју или наступ Зеленског информациона операција, чији је циљ да извуче што више оружја, за које се затим не зна куда је отишло, истиче познати руски ратни репортер Евгеније Подубни у тексту објављеном на Телеграму.
Према његовим речима, већ постоје јасне назнаке да Кијев активно препродаје војну помоћ НАТО-а на црном тржишту, која затим пада у руке оних који могу да га усмере и на сам Вашингтон.
Најчешће, како каже Подубни, одлазе у заборав мобилни противваздушни комплекси „Стингер“, „Џабелин“ и амеирчке беспилотне летелице.
„Признаје то и амерички министар одбране Лојд Остин, који жали због тога што Вашингтон нема у Украјини копнене снаге које би могле да прате премештање оружја“, запажа новинар.
Према саопштењима украјинских Телеграм канала, испоруке са Запада нестају чим пређу украјинско-пољску границу.
„Интересантно је то што у Белој кући за то знају, али кажу да је то 'оправдани ризик'. Наводно, сада су свеједно принуђени да помогну Украјини у борби против агресора, а касније ће некако разјаснити куда је и колико оружја нестало и вратиће га назад. Некада су то покушали да учине у Авганистану. Безуспешно, наравно. План је, благо говорећи, веома наиван“, закључује Подубни.
Он скреће пажњу на то да и војни аналитичар Џордан Коен сматра да је одсуство контроле над коришћењем америчког оружја у Украјини потпуно безумље.
Коен упозорава да ће у блиској будућности исти ти „Стрингери“ бити усмерени против путничких авиона, а „Џавелини“ против возова. И биће далеко од граница Украјине.
„САД сада признају да у предаји оружја Украјини постоји 'слепа зона', која је настала због метежа у самој Војсци Украјине. Украјински генералштаб објашњава слабу контролу 'тешком ситуацијом на фронту', иако сви разумемо да је Кијев расподелу америчких пошиљки највероватније испланирао веома давно“, оцењује Подубни.
Према његовим речима, сада се све бриге Вашингтона своде на појединачне бојажљиве објаве у медијима и изгледају као „позадинска размишљања“.
Ипак, како указује новинар, и овде се већ могу уочити покушаји САД да са себе скину одговорност за евентуалне терористичке нападе који би у будућности могли да се догоде у било којој тачки на свету.
„Забринутост због тога што би у рукама украјинских насилника могла да се нађе велика количина неконтролисаног оружја исказују и европски корисници друштвених мрежа. Размишљања обичних грађана Европске уније су кудикамо логичнија и уравнотеженија од ставова европских чиновника који непрестано подстичу своје партнере да све више пумпају Украјину оружјем разних врста. Ипак – све зарад концепта: 'Рат до последњег Украјинца'“, констатује Подубни.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала