Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Председник Српске листе најављује тоталну грађанску непослушност

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICГрадоначелник северне Косовске Миторвице и председник Српске листе Горан Ракић
Градоначелник северне Косовске Миторвице и председник Српске листе Горан Ракић - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2022
Пратите нас
Председник Српске листе Горан Ракић најавио је тоталну грађанску непослушност након што је примио информацију да се на КиМ води поступак против више од 70 Срба. због, како се тврди, "напада на уставни поредак Косова".
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Српска листа је, каже Ракић, тим поводом одржала хитне састанке са међународним представницима.
Поступци у Специјалном тужилаштву у Приштини против српских грађана, привредника, градоначелника и посланика покренути су, каже, због, како се тврди, "напада на уставни поредак Косова".
Повод за те поступке, како је објаснио, били су протести против једностраних потеза Приштине у току прошле године.
Ракић је истакао да је то "политички и етнички мотивисан прогон нашег народа, у ком је Приштина унапред осудила оптужене Србе.
"Уколико Приштина крене са једностраним потезима, не дај Боже, хапшењима наших грађана, бићемо принуђени да се томе одупремо свим демократским и недемократским средствима што подразумева и тоталну грађанску непослушност како би одбранили људска права наших грађана", упозорио је Ракић.
Он је позвао грађане српске националности, да не приме позив тужилаштва, нити да се на њега одазову.
"Колико је перфидна игра Приштине види се кроз намеру да се међу нама унесе раздор. Списак им није коначан па их позивам да на тај списак ставе и мене, Игора, Славка, Миловића, јер смо и ми били на тим протестима са својим народом и увек ћемо бити", поручио је Ракић.
Рекао је да су челници Српске листе данас обавестили амбасадоре Квинте и представнике Европске Уније и од њих затражили да "обуздају Приштину у намери да изазове хаос на северу Косова".
"Ми подржавамо владавину права, али ово није владавина права већ институционално насиље којим се врши прогон нашег народа. Позивамо грађане на јединство, ово није политичко питање, већ питање нашег опстанка на овим просторима", казао је Ракић.
Нагласио је да Срби на КиМ желе да сачувају мир, али и да толерантни став Срба има границу.
Он је додао да ће Српска листа учинити све што може да заштити народ, преноси Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала