- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски амбасадор: Има потенцијала за развој односа са Америком

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаАмбасадор Русије у САД Анатолиј Антонов
Амбасадор Русије у САД Анатолиј Антонов - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2022
Пратите нас
Русија жели да стабилизује и развија односе са Сједињеним Америчким Државама, постоји потенцијал за то, изјавио је руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Желимо не само да се руско-амерички односи стабилизују и да се не уруше, него да се развијају. Потенцијала за то има. Много је проблема који се не могу решити без учешћа Русија и САД, попут неширења оружја за масовно уништење, ковида 19, свемира, климе, Арктика“, истакао је Антонов у интервјуу за телевизију „Русија 24“.

Амбасадор сматра да је за реализацију потенцијала потребна политичка воља.

О одласку 28 дипломата из САД

Антонов се осврнуо и на одлазак 28 запослених у руској амбасади у Америци крајем јуна, рекавши да ће то бити тежак ударац за рад дипломатског представништва, као и да притом Вашингтон не одобрава њихову замену.
„За нас ће то бити велики ударац – 28 особа, односно дипломате и административно-техничко особље ће напустити Сједињене Америчке Државе, тешко је чак и замислити шта ће бити после 30. јуна“, рекао је Антонов.
С тим у вези, подсетио је да су у Вашингтону раније говорили да су спремни да размотре кандидате за замену оних који напуштају земљу, а да се „у стварности ништа од тога не дешава“. Како каже, прошлог септембра је руску амбасаду напустило 25 људи, а америчка страна је одобрила само 10 особа за њихову замену.
„Дали смо бројне предлоге нашим колегама за размену виза, што би омогућило побољшање ситуације мог колеге, америчког амбасадора у Русији Џона Саливана, као и наше, наравно. Међутим, Американци у последње време уопште не разматрају никакве наше предлоге и тешко је замислити шта ће се даље десити“, објаснио је амбасадор.
Он је додао да је америчка тајна служба у контакту са руском амбасадом и да помаже да се осигура безбедност руских дипломата.
„У блиском смо контакту са америчком тајном службом, која је одговорна за безбедност руских представништава у иностранству. Морам да кажем да у прилично великом броју случајева она прискаче у помоћ, помаже у решавању безбедносних питања“, рекао је дипломата.

О контакту са представницима Стејт департмента

Истовремено, Антонов је саопштио да нема могућност да се састане са представницима америчког Стејт дерпартмента од почетка руске специјалне операције у Украјини.

„Што се тиче Стејт департмената, недвосмислено има промена. Ако сам пре 24. фебруара могао барем да рачунам на могућност сусрета, прецизно ћу рећи да од тог дана немам ту могућност“, рекао је он.

Амбасадор је додао да не успева да ступи у контакт са заменицом америчког државног секретара Викторијом Нуланд.
„Могу да подигнем слушалицу. Могу да позовем. Али није чињенично стање да ће она хтети да ми одговори“, објаснио је Антонов, додајући да је и пре почетка војне операције у Украјини 24. фебруара послао неколико писама, укључујући и писмо „о хуманитарним питањима која се тичу живота руских дипломата“, али да на њих није добио одговор.
Штавише, речено ми је да моја писма, моја лична писма, дипломатске ноте не стижу до примаоца, каже Антонов.

О заплењеној руској имовини

Истовремено, руски амбасадор је оценио да Вашингтон неће вратити руску заплењену дипломатску имовину.

„Чврсто верујем да нам ништа неће бити враћено“, рекао је дипломата.

Према његовим речима, Америка је у суштини покрала Русију блокирањем рачуна.
„Нисте поменули огромна средства која су замрзнута у америчким банкама. Бићу искрен – мислим да су нам једноставно украдена“, рекао је амбасадор.
Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Касније је Министарство одбране Русије нагласило да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Западне земље увеле су нове санкције након што је Русија покренула специјалну операцију. Конкретно, замрзнуто је око 300 милијарди долара златних и девизних резерви Русије. Страна имовина великих предузећа, рачуни и некретнине физичких лица такође су потпали под ограничења.
Зграда Врховне раде Украјине - Sputnik Србија, 1920, 01.04.2022
РУСИЈА
Украјинска Рада усвојила закон о национализацији имовине Руса
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала