- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Британија: Украјина има легитимно право да нападне руску територију

© AP Photo / Matt DunhamЗастава Велике Британије испред Биг Бена у Лондону.
Застава Велике Британије испред Биг Бена у Лондону. - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2022
Пратите нас
Украјина има законско право да напада војне мете у Русији како би пореметила логистику руских Оружаних снага, изјавио је заменик британског министра одбране Џејмс Хипи.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Жао ми је због свих изгубљених живота, како међу војском, тако и међу цивилима. Влада Велике Британија ће говорити о неразумним активностима без обзира на то која страна их спроведе. Али је апсолутно легитимно да Украјина удари дубоко у Русију како би нарушила логистику. Ако се те испоруке не поремете, то ће директно довести до смрти и крвопролића на територији Украјине“, одговорио је заменик министра за радио „Тајмс“ на питање да ли Лондон подржава нападе Кијева на руску територију, између осталог на складишта горива.

Он је нагласио да Украјина, с обзиром да је у стању сукоба, треба да „изведе напад на свог противника, да нападне логистичке линије, испоруке горива, као и складишта муниције“. Рекао бих да су то „асполутно легитимни војни циљеви за ремећење логистике“, додао је Хипи.

На питање да ли мисли да ће довести до ескалације чињеница да британско оружје које је испоручивало у одбрамбене сврхе Украјини може да се користи ван њене територије, одговорио је да многе земље користе увозне системе.
„Постоји много земаља у свету које користе системе увезене из других земаља и када се ти системи користе, обично не кривите земљу произвођача, већ земљу која га је користила“, констатовао је он.

НАТО не испоручује оружје Украјини као организација

Истовремено, Хипи је напоменуо да НАТО не испоручује оружје Украјини као организација, већ да то чине поједине земље које су чланице Алијансе.
„Најпре, НАТО није донаторска заједница. НАТО је био укључен у јачање свог источног крила, у источној Европи сада има много бродова, војске, авиона под заставом НАТО-а, али да, донатори оружја су неке земље из НАТО-а. Међутим, постоје земље и ван Алијансе, на пример Аустралија. Дакле, није НАТО тај који пружа војну помоћ“, рекао је Хипи за за „Скај њуз“.
Руски министар спољних послова Сергеј Лавров раније је изјавио да је опасност од нуклеарног рата озбиљна и реална и да се не може потценити, али да има много оних који су спремни да вештачки надувају ту претњу.
Шеф руске дипломатије рекао је да се нада да западне земље гледају на позиве украјинског председника Владимира Зеленског да снаге НАТО уђу у Украјину у контексту сопствених сталних уверавања да је почетак трећег светског рата недопустив.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ.
Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Тенк Т-72 оружаних снага ДНР у Доњецкој области - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2022
РУСИЈА
Руска војска упозорила: На сваки напад на руску територију одговорићемо нападом и на Кијев
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала