- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Ћирилица поново на удару у Вуковару: Хрватска укида поједина одељења на српском

© AP Photo / Darko VojinovicПротест против ћирилице у Хрватској
Протест против ћирилице у Хрватској - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2022
Пратите нас
Министарство науке и образовања Хрватске у оквиру реформе средњег стручног образовања одлучило је да укида бројне програме у школама широм земље, а на удару се нашла и ћирилица.
Хрватска намерава да укине наставу на српском језику и употребу ћирилице на неким смеровима струковне школе у Вуковару. Тако ђаци неће моћи да уче на српском за конобара, месара, туристичког комерцијалисту, наводе хрватски медији.
Многи просветни радници протестују због одлуке хрватског Министарства којом се укидају бројни програми, па чак и неке гимназије. Сматрају да је тиме повређено право на образовање, а и многи наставници и професори остаће без посла, а посебно су, како додају, угрожени, демографски девастирани крајеви. Хрватски просветари незадовољни су и јер се укидају одељења за дефицитарна занимања.
Недавно је посланица СДСС Драгана Јецков у Хрватском сабору поставила питање премијеру Андреју Пленковићу и министрима зашто се укидају поједини струковни програми.
„У једној вуковарској средњој школи укинута су одељења у којима се настава изводи на српском језику и ћириличном писму и то је одобрило Министарство, а реч је о дефицитарним програмима. Читамо да ће доћи до значајних промена када је у питању систем образовања, који ће сада бити прилагођен потребама тржишта рада. Ако то све знамо, реците ми који су разлози укидања појединих струковних занимања, као што су, на пример, конобари, посластичари, хотелијерско-туристички техничари, месари, која се догађају у појединим школама, ако говоримо управо о дефицитарним и преко потребним занимањима“, питала је Јецков.
Министар науке и образовања Радован Фукс казао је да се реформа струковног образовања доноси како би се повећао број ученика који уписују гимназије, јер велики део оних који заврше струковну школу не иде на тржиште рада, већ уписује факултет. Међутим, највећи део оних који одустају од студирања управо долази из струковних школа, каже Фукс.
„У струковном образовању морамо да направимо читав низ промена, како самих програма, тако и повећавање појединих разреда јер су у овом тренутку просечни разреди на 19 ученика, а оптимум је 22. Не можемо дозволити да имамо читав низ расцепканих сличних, сродних програма у којима је уписано једно, двоје или троје деце. Наравно да је план уписа, који је сада на јавној расправи, рађен у сарадњи и са школама и са жупанијама, односно оснивачима“, рекао је Фукс.
Драгана Јецков изразила је незадовољство таквим одговором министра и навела пример вуковарске средње школе „Марко Бабић“ у којој су укинута тржишно потребна занимања за која се учи на српском.
„И то, замислите ироније, укидају се она одељења у којима се настава одвија по моделу А, на српском језику и ћириличном писму. Моја дужност је као заступнице, ако вас већ нису информисале ваше стручне службе, да вас ја на то упозорим“, закључила је Јецков, преносе хрватски медији.
Српска азбука - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2022
СРБИЈА
Политика јача од науке: Док суседи газе ћирилицу, Србија мења уџбенике да би сви добили свој језик
Ћирилица  - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2021
ДРУШТВО
Најстарији пронађени хрватски документ писан је — ћирилицом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала