- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин Ердогану: Кијев да нареди украјинским снагама у „Азовстаљу“ да се предају

© POOL / Уђи у базу фотографија„Односи Русије и Турске се позитивно развијају“: Почео састанак Путина и Ердогана у Сочију
„Односи Русије и Турске се позитивно развијају“: Почео састанак Путина и Ердогана у Сочију - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2022
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин је у телефонском разговору с турским колегом Реџепом Тајипом Ердоганом истакао да су кијевске власти дужне да нареде украјинским војницима у фабрици „Азовстаљ“ у Маријупољу да положе оружје, саопштено је из Кремља.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Што се тиче украјинских војника и припадника националистичких батаљона који су блокирани на територији фабрике 'Азовстаљ', кијевске власти су дужне да на себе преузму политичку одговорност и да им, руководећи се хуманим принципима, нареде да положе оружје. Ратним заробљеницима се гарантују живот, медицинска помоћ и обраћање у складу с међународним правним нормама“, рекао је Путин.
Руски председник је нагласио да у Маријупољу сада нема борбених дејстава и да је град ослобођен.
Према саопштењу Кремља, Путин и Ердоган су детаљно размотрили ситуацију у Украјини у контексту специјалне војне операције за заштиту Донбаса и све напоре које руска страна предузима за заштиту цивила, укључујући организовање хуманитарних коридора.
У тренутку самопроглашења Доњецке Народне Републике 2014. године Маријупољ је имао око 450.000 становника и био други град по величини у тој републици, после Доњецка. У јуну исте године украјинске снаге су вратиле контролу над градом.
Седмог марта, 12 дана после почетка руске специјалне операције за демилитаризацију Украјине, заменик команданта батаљона „Исток“ Александар Семјонов изјавио је да је град опкољен и да је почело чишћење његових четврти.
Шеснаестог априла портпарол Министарства одбране Игор Конашенков је саопштио да је цела градска територија очишћена од украјинске армије, страних плаћеника и неонациста из „Азова“, а да су преостали припадници украјинских снага блокирани у металуршком комбинату „Азовстаљ“.

Безбедан излазак турских бродова из црноморских лука

Председници Русије и Турске су се, такође, договорили да наставе да се усаглашавају на нивоу одбрамбених ресора ради изласка турских бродова из лука у Црном мору, додаје се у саопштењу Кремља.
„Лидери су се договорили да наставе координацију на нивоу одбамбених ресора двеју земаља са циљем безбедног изласка турских бродова из лука у Црном мору морским хуманитарним коридором који је обезбедила Русија", истиче се у саопштењу.
Током разговора је било речи и о билатералним односима Турске и Русије, укључујући сфере авиосаобраћаја и туризма.

Ердоган предложио Путину наставак преговора у Истанбулу

Владимир Путин је, такође, информисао Ердогана о току преговора представника Москве и Кијева.
Ердоган је предложио Путину да се настави преговарачки процес Москве и Кијева у Истанбулу, саопштено је из канцеларије турског лидера.
Ердоган је, како је саопштено из канцеларије турског председника, поновио да је неопходно што пре успоставити прекид ватре у Украјини и додао да је Анкара спремна да допринесе томе.
„Указавши на важност прекида ватре, ефикасног функционисања хуманитарних коридора и безбедне евакуације, председник Ердоган је рекао да ће Турска и даље чинити све што може да би се зауставио тренд који наноси штету свима и да би се успоставио чврсти мир. Председник Ердоган је, такође, поновио свој предлог да се настави преговарачки процес у Истанбулу, који представља важан праг у преговорима Русије и Украјине, који води ка разговорима на нивоу лидера“, наведено је у саопштењу.
Генерални секретар УН Антонио Гутереш и министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2022
РУСИЈА
Лавров: Запад користио Украјину за обуздавање Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала