Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Казнена експедиција у свиленим рукавицама: Шта гошћа из Америке у ствари тражи од Србије?

© Sputnik / Лола ЂорђевићКарен Донфрин
Карен Донфрин - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2022
Пратите нас
Посета Карен Донфрин Београду у оквиру планиране турнеје по Западном Балкану прошла је на први поглед у знаку апстрактне размене мишљења о широком спектру тема. Иако у свиленим рукавицама, ова експидиција има казнени карактер и у основи се највише тиче Русије.
Саопштење које је испратило сусрет председника Србије Александра Вучића са помоћницом државног секретара САД за Европу и Азију Карен Донфрид и изаслаником Стејт Департмента за Западни Балкан Габријелом Ескобаром, открива, уверен је политички аналитичар Драгомир Анђелковић, да на поменутом састанку ником није било превише пријатно.
„Када све речено ослободима вишка бирократског језика, остаје огољено јасно да се од нас тражи да капитулирамо под плаштом дистанцирања од Русије", оцењује наш саговорник.
Подсетимо да су европске интеграције, дијалог са Приштином, стабилност у региону као и однос према украјинског кризи били окосница данашњег разговора

Борба за заједничке циљеве

Тема која се такође нашла у фокусу интересовања на поменутом састанку била је и иницијатива Отворени Балкан коју је Вучић оценио као пример успешне регионалне сарадње и борбе за заједничке циљеве.
© STRAHINJA ACIMOVICПредседник Србије Александар Вучић
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2022
Председник Србије Александар Вучић
То је, прецизирао је Вучић, најбољи начин за припрему регионалних држава за чланство у ЕУ, али и „прилика да достигнемо европске стандарде пре учлањења“.

Праве се као да не знамо о чему је реч

Иако је најмање речи било о Украјини она је, уверен је Анђелковић, била кључ ове посете. У том смилу треба „читати“ и део око „диверзификације енергетских извора у Србији и региону“.
Шарена лажа, тврди Анђелковић, објашњавајући да нема извора ни за ЕУ алтернативних руском гасу, а камоли за Србију. То је, каже, порука Србији да се одрекне нечега, а да добије ништа. Они се према нама понашају, каже, као да ми не схаватамо о чему је реч.
“Дистанцирање од Русије која нам је кључни савезник у одбрани националних интереса није оно што задовољава САД иако би то дугорочно угрозило наше интересе. Не, они траже да се одмах заврши посао око Косова и Метохије, а када помињу регион мисле на централизацију Босне. То је врло дрско“, каже Анђелковић и додаје да гости из САД као да полазе од тога да Београд не зна шта су његови национални интереси и да је потпуно изгубио сваки орјентир.

Добит упитна, губитак сигуран

Колико год да је Србија у тешкој и незавидној сутацији, сматра наш саговорник, она мора да брани своје интересе. Да нам они нешто нуде, онда би, каже, могли да размислимо да ли се исплати да правимо неке заокрете или не, али они, каже - ништа не нуде.
© Sputnik / Лола ЂорђевићКарен Донфрид
Карен Донфрид - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2022
Карен Донфрид

„Позадина свега реченог је захтев да Србија подржи Запад против Русије док ће он, Запад, паралелно деловати и против Русије и против нас. Можда бисмо економски нешто добили али бисмо изгубили руску и кинеску економску подршку јер Кинези гледају како се опходимо према Русији и знају да ћемо се исто тако понашати и према њима. На економском плану бисмо нешто добили нешто изгубили, али на геополитичком, у домену наших виталних интереса, само би смо изгубили“.

Дрско и без попуштања

Ако је биланс такав да би нас више коштало продубиљивање сарадње са Западом него останак на позицијама на којима јесмо онда се логичан одговор намеће сам. Иако, додаје, треба бити спреман да би одрицање од њихових захтева значило и појачан притисак у домену разних сфера од тога да ће инвеститоре да преусмеравају на друге стране до тога да ће нам правити проблеме са снабдевањем нафтом.
Помоћник државног секретара САД за Европу и Азију Карен Донфрид и специјалн изасланик Стејт Департмента Габриел Ескобар на састанку са председником Србије Александром Вучићем
Помоћник државног секретара САД за Европу и Азију Карен Донфрид и специјалн изасланик Стејт Департмента Габриел Ескобар на састанку са председником Србије Александром Вучићем - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2022
Помоћник државног секретара САД за Европу и Азију Карен Донфрид и специјалн изасланик Стејт Департмента Габриел Ескобар на састанку са председником Србије Александром Вучићем
Дијалог Београда и Приштине који је Донфрид на јучерашњем састанку са председницом тзв. Косова Вјосом Османи окатегорисала успешним у мери у којој буде резултирао обостраним признањем, на састанку у Београду је био предмет тек размене мишљења, при чему су се, како Тањуг преноси, стране сложиле око тога да се отворена питања у дијалогу могу решити под покровитељством ЕУ како би дошло до компромисних решења.

Увек "добре намере" САД

Као један од приоритета америчке спољне политике гошћа је нагласила улазак читавог региона Западног Балкана у Европску унију.
У „добре намере“ САД не треба сумњати, категоричан је Анђелковић који подсећа да Американци од агресије на Србију 1999. до данас нису одустали од тога што су зацртали - освајања дела наше територије и претварање у западни НАТО протекторат.
„Да би то било могуће неопходно је признање Косова од стране свих држава које то још нису учиниле и признање од саме Србије. И они на томе инситирају, дрско и без попуштања“.
Сумирајући поруке послате са састанка председника Србије са помоћником државног секретара САД, Анђелковић каже да је уверен да овај сусрет неће донети никакве новине и да ће Србија покушати да купи време у очекивању да ће се нешто променити и да ће криза која је у току почети да сплашњава.
Помоћник државног секретара САД за Европу и Азију Карен Донфрид и специјалн изасланик Стејт Департмента Габриел Ескобар на састанку са председником Србије Александром Вучићем - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2022
СРБИЈА
О чему су причали Вучић и помоћница државног секретара САД за Европу и Азију /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала