- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Ко су најбогатији људи Европе

CC0 / Pixabay / Дигитално плаћање
Дигитално плаћање - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2022
Пратите нас
Пад берзи и украјинска криза утицали су ове године да се богатство европских милијардера смањи за три билиона долара.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Од укупно 2.668 милијардера, чије се богатство процењује на укупно 12,7 билиона долара, на „Форбсовој“ листи светских милијардера за 2022. годину из Европе су се нашла 592 милијардера, што је мање у односу на прошлу годину када их је било 628. Заједничко богатство европских милијардера пало је са прошлогодишњег врхунца од три билиона долара на садашњих 2,8 билиона долара.
„Форбс“ је утврдио да су укупан број милијардера у Европи и њихово укупно богатство опали током прошле године, и то највише због наглог пада броја милијардера и њиховог богатства у Русији која је погођена санкцијама.
Због украјинске кризе број руских милијардера пао је на 83 са прошлогодишњих 117. Преостали руски милијардери вреде 320 милијарди долара, што је невероватних 263 милијарде долара мање него пре годину дана. Шесторо најбогатијих људи Русије изгубило је више од по 10 милијарди долара, процењује „Форбс“.
Европска земља, према наводима „Форбса“, са највише милијардера ове године је Немачка, са 134 богаташа чија имовина вреди укупно 608 милијарди долара. Укупно богатство 43 милијардера у Француској порасло је за седам одсто од прошле године и износи 550 милијарди долара. Шведска, земља са само 10 милиона становника, према Форбсу има 45 милијардера.
У Великој Британији не напредују толико британски предузетници, већ компаније са седиштем у Лондону, а са оснивачима из иностранства. Тако је Швајцарац Гијом Пуза, оснивач лондонске платне компаније „Fintech Checkout.com“, постао најбогатији европски технолошки предузетник, чије богатство вреди 23 милијарде долара, после рунде улагања у јануару.
Међу најбогатијим европским милијардерима су и Естонац Кристо Керман, суоснивач лондонске старт-ап компаније за прекогранична плаћања „Виса“, затим Николај Сторонски, рођен у Русији са богатством од 7,1 милијарду долара и Украјинац Влад Јанецки, са богатством од 1,1 милијарду долара.

Европа без техно-милијардера

Европа је дом треће најбогатије особе на свету, шефа „ЛВМХ-а“ Бернарда Арноа, који се, са богатством од 158 милијарди долара, налази иза првог рангираног на Форбсовој листи светских милијардера, Илона Маска са 219 милијарди долара и другог Џефа Безоса са 171 милијардом долара.
Франсоаз Бетанкур Мајерс из славне куће „Л’Ореал“ и Амансио Ортега из империје модних малопродаја „Зара“ седе на 14. и 23. позицији најбогатијих људи света. Франсоаз Бетанкур Мајерс је и најбогатија жена на свету.
Десет најбогатијих европских милијардера на Форбсовој листи за 2022. располаже богатством које се процењује на укупно 590 милијарди долара. Поређења ради, десет најбогатијих америчких милијардера располаже са 1,2 билиона долара. Наиме, седам од десет највећих америчких милијардера су технолошки тајкуни који су зарадили новац у годинама након масовног усвајања личних рачунара, интернета и друштвених мрежа. Европа нема технолошке милијардере међу 10 најбогатијих, преноси БиФ.

10 најбогатијих у Европи:

1. Бернард Арно (Луј Витон), Француска, 158 милијарди долара
2. Франсоаз Бетанкур Мајер (Л’Ореал), Француска, 74 милијарде долара
3. Амансио Ортега (Зара), Шпанија, 59 милијарди долара
4. Дитер Шварц (Лидл), Немачка, 47 милијарди долара
5. Рудолф Сад (ЦМА ЦГМ Груп), Француска, 41 милијарда долара
6. Франсоа Пино (Керинг С.А.), Француска, 40 милијарди долара
7. Клаус Михаел Куне, (Куне + Нагел), Немачка, 37 милијарди долара
8. Беате Хајстер и Карл Албрет Млађи (Алди), Немачка, 36 милијарди долара
9. Ђовани Фереро (Фереро СпА), Италија, 36 милијарди долара
10. Ален Вертхајмер (Шанел), Француска, 31 милијарда долара
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала