- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Нема поузданог канала за контакт између Русије и Америке

© POOL / Уђи у базу фотографијаСавет за људска права УН
Савет за људска права УН - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2022
Пратите нас
У овом моменту, за разлику од времена Кубанске кризе из 1962. године када је свет био на ивици нуклеарног рата, нема поузданог канала за контакте између лидера Русије и САД, оценио је Лавров.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Упитан да прокоментарише паралеле са Кубанском кризом, он је рекао:

„Тада је постојао канал за контакте у који су имала поверење оба председника. Сада не постоји такав канал и нико ни не покушава да га изгради. Појединачни стидљиви покушаји који су раније предузимани нису дали неки већи резултат“, рекао је он и интервјуу за Први канал руске ТВ.

Контакти са Вашингтоном у вези са ситуацијом у Украјини не би били бескорисни, истиче Лавров али Москва не види да америчка страна показује било какво интересовање за то.
Према његовим речима, Америка је после почетка специјалне операције руске војске у Украјини практично прекинула све контакте са Русијом.
„Из добро познатих разлога САД су прекинуле све контакте у вези с тим што смо били принуђени да станемо у заштиту Руса у Украјини које су осам година бомбардовали без икакве реакције Запада, осим када се ради о јачању русофобских и неонацистичких активности кијевског режима“, рекао је он.

Оружје које Запад шаље Кијеву може да доспе у руке терориста

Шеф руске дипломатије је упозорио да оружје које Запад шаље Украјини, укључујући системе „џавелин“, може да падне у руке терориста и да се тако поново врати у западне земље.
„Џавелин, то је преносива ствар, која је осмишљена за тенкове али могу се заправо могу изводити и терористички напади. Где ће све то стићи? Претходно искуство показује да ће се оружје из Украјине, као из сваке слабо контролисане земље, где су нацистички батаљони и друге јединице, које се не потчињавају врховном команданту и тиме се и хвале и имају аутономно недодирљиво место у Оружаним снагама, ширити између осталог у земље одакле је дошло“, навео је он.

Покушаји да се обезвреди право вета у СБ УН

Лавров каже да САД и читав низ западних држава покушавају да обезвреде право вета преносећи прерогативе Савета безбедности на Генералну скупштину УН, где могу „кривећи руке, уцењујући, претећи, чак и претњама које иду до банкарских рачуна делегација, школа у које иду њихова деца, да постигну на силу добијену већину“.
Таква тенденција је опасна, упозорио је он.
Према Лаврову, Савет безбедности, са петорком која има право вета, представља последње острво међународног права, док све остало покушавају да замене. Он је као пример навео Самит демократије у организацији САД.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала