- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Поново одложено припремно рочиште Беливуковој групи

© Sputnik / Лола Ђорђевић Специјални суд
Специјални суд  - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2022
Пратите нас
Припремно рочиште у процесу против организоване кроминалне групе Вељка Беливука и Марка Миљковића, чији се припадници потврђеном оптужницом терете за пет убистава, трговину дрогом, незаконито држање и ношење оружја, отмице и силовање, одложено је данас у Специјалном суду у Београду за 24. мај.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Рочиште је одложено јер се адвокати оптужених Владимира Грека и Владе Драганића нису појавили на суђењу.
Грека и Драганића је заступао Дејан Лазаревић који је ухапшен 14. априла због сумње да је припадник организиване криминалне групе Дарка Шарића, и од тада се налази у притвору. Није познато ко ће заузети Лазаревићево место и бити бранилац неких чланова Беливукове групе.
Како је рекла адвокат Миљана Перендија која брани Филипа Ивановског, Никола Ристовић сада заступа Вељка Беливука и још неке припраднике њихове групе.
Припремно рочиште је 8. марта било одложено јер је Беливуков адвокат Лазаревић тражио изузеће тужилаца и судија.
Припремно рочиште је затворено за јавност и њему могу да присуствују само оптужени, њихови браниоци, пуномоћници оптужених, поступајући тужилац и судско веће.
На овом рочиштву које је заказано и за среду и четвртак, оптужени ће се кратко изјаснити о кривици, односно да ли признају или негирају кривична дела за која се терете, а потом ће тужилаштво и одбрана предлагати своје доказе који ће се изводити током суђења.
Након што се оконча припремно рочиште суд ће заказати главни претрес (суђење) које ће бити јавно, а оптужени ће моћи детаљно да изложе своје одбране.
На данашњем рочишту Беливук, Миљковић и остали оптужени су приведени из притвора Окружног затвора у Београду под јаким мерама обезбеђења.
Осим притворених, на оптужници се налази још пет особа, од којих су две у кућном притвору, а четворица су одлучила да тужилаштву открију детаље извршења кривичних дела, од којих су двојица добила статус - сведока окривљених.
Бојан Хрватин и Никола Спасојевић закључили су споразум са Тужилаштвом за организовани криминал да за казну од 15 и 14 година затвора сведоче против ове групе о тешким убиствима и другим кривичним делима која је починила.
Хрватин и Спасојевић су према овим споразумима добили статус сведока окривљених, а поменуте казне од 15 и 14 година затвора ће им бити изречене на крају комплетног суђења овој групи, уколико испуне обавезе из споразума и сведоче против клана Беливук-Миљковић, потврђено је Тањугу.
Хватин се оптужницом терети за учешће у четири од пет тешких убистава - Горан Величковића, Лазара Вукичевића, Здравка Радијевића и Милана Љепоје.
Спасојевић се терети за учешће у тешком убиству Горана Величковића и Александра Глигоријевића, као и за недозвољено држање оружја.
Обојици за ова дела прети доживотни зарвор, а овако ће добити само по 15 и 14 година затвора.
Оптужница против Беливукове групе поврђена је 9. новембра прошле године, али суђење није било заказано све до недавно јер је убрзо председница судског већа којој је додељен предмет на суђење Зорана Трајковић, отишла на боловање.
Предмет је недавно додељен новом судском већу на челу са судијом Винком Бераха Никичевић.
Потврђеном оптужницом, група се терети за убиства Горана Величковића Гоксија, Лазара Вукичевића, Здравка Радојевића, Александра Глигоријевића Пукија и Милана Љепоје. Беливук је оптужен за пет, а Марко Миљковић за четири тешка убиства. За ова убиства оптужено је још 11 припадника групе.
Докази против ове групе заплењени су махом са апликације Скај за мобилне телефоне, међу њима аудио и видео снимци, као и фотографије бруталних убистава, а путем међународне правне помоћи оне су из Француске достављени нашим правосудним органима.
Такође, овом оптужницом обухваћен је и Сенад Решовић који је ухапшен средином октобра, као и Дејан Михајловић који се сумњичи за саизвршилаштво у убиству Здравка Радојевића, које је већ обухваћено оптужницом против ове групе.
У јануару је покренута још једна истрага против Беливука, Миљковића и Ивановског као и њихових жена и Беливукове таште због сумње да су прали новац који потче од криминалних активности ове групе.
Црногорско тужилаштво такође води истрагу против Беливука и Миљковића због два убиства и једне отмице у Црној Гори.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала