- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Први човјек Никшића: Срби на Цетињу ко Јевреји у Трећем рајху

© Sputnik / Дејан СимићЦентар Цетиња
Центар Цетиња - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2022
Пратите нас
Атмосфера која се прави на Цетињу према Србима је слична оној којој су били изложени Јевреји у Трећем рајху, саопштио је први човјек Никшића
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Срамно је да градоначелник Пријестонице Никола Ђурашковић ниједном ријечју није осудио понашање својих суграђана који су каменовали аутобус са дјецом и који су им поручили да ако хоће да пјевају „Весели се српски роде“ иду у Србију, поручио је први човјек Никшића Марко Ковачевић.
„Ако је Цетиње пријестоница Црне Горе, онда ваљда сви народи који у њој живе могу да се у њој веселе, наравно не вријеђајући било ког другог. Како у пјесми „Весели се српски роде“ и у колу пред манастиром нема никаквих увредљивих елемената према било ком другом народу више је него јасно да је одређеним Цетињанима сметало само постојање и присуство припадника једног од најбројнијих народа у Црној Гори пред Цетињским манастиром. То је чисти, непатворени фашизам. Можете се декларисати као антифашисти колико хоћете али атмосфера коју правите на Цетињу према Србима је слична оној којој су били изложени Јевреји у Трећем рајху. Више него срамно је да је градоначелник престонице пристао да буде саучесник у прогону дјеце само зато што су друге националности. То је ваша визија антифашистичке, грађанске и мултикултуралне Црне Горе“, саопштио је Ковачевић.
Градоначелник Пријестонице Цетиње Никола Ђурашковић огласио се након инцидента у овој општини и каменовања аутобуса са дјецом, поручивши градоначелнику Никшића Марку Ковачевићу да су дјецу злоупотријебили на Васкрс.
„Искрено вас позивам да не користите дјецу за своје националистичке циљеве, поготово да не радите то тиме што ћете се придружити онима који су малишане грубо злоупотријебили на Васкрс испред Цетињског Манастира, провоцирајући Цетиње и Цетињане. Сви људи добре воље су више него добродошли на Цетиње и тако ће увијек бити и биће нам драго да малишанима и из Никшића и из цијеле Црне Горе укажемо гостопримство првом наредном приликом и да им као прави домаћини покажемо раскошно историјско, културно и духовно насљеђе наше и, надам се, ваше Пријестонице. Уз жељу да ружне провокације и непријатности које је неко осјетио и доживио буду иза нас - поздрављам вас оном Светог владике Петра, да „пријатељ може до Цетиња за три сата хода, а непријатељ никад“, поручио је Ђурашковић.

Зашто ћути СНП?

Предсједник Покрета за промјене Небојша Медојевић упитао је зашто Српска народна партија (СНП), која ће бити дио будуће мањинске владе, ћути на насиље над Србима на Цетињу.
„Зато што Мило прима у Владу само оне који га пољубе у руку и прихвате владавину и правила мафије и који постану издајници као што је он“, рекао је Медојевић.
Он је истакао да Србин може да уђе у Милову Владу мафије, само ако претходно постане антисрбин.
„Нема наше главе без вашег камена! А нема вашег камена без наше главе“, закључио је Медојевић.

Мартиновић: Дритане и Јоковићу, да ли вас је срамота?

Демократска Црна Гора најоштрије осуђује кановање аутобуса у којем су се налазила дјеца из Никшића, и позива надлежне органе да у складу са законима државе Црне Горе што прије процесуирају појединце који су јуче на Цетињу извршили вандалски чин, поручио је потпредсједник Демократа Владимир Мартиновић.
„Нормалном и добронамјерном човјеку је непојмљиво да се овакве ситуације дешавају у Црној Гори, држави која претендује да буде прва наредна чланица Европске уније, демократска и слободна земља, која се поноси мултивјерским и мултинационалним складом. У држави чији је највреднији ресурс кроз цијелу њену историју био људски живот, и гдје се за част давала и глава. Ово чему смо свједочили нису вриједности Црне Горе, већ све супротно од тога. Питамо Дритана Абазовића и Владимира Јоковића као извршитеље уставног пуча и покушаја враћања на власт оних који су овај амбијент у Црној Гори креирали, да ли их је срамота подршке „политици“ каменовања дјеце и изазивања атмосфере мржње, страха и несигурности?”, саопштио је Мартиновић.
Заиста је страшно на који начин поједине политичке партије и појединци који су измиљели из полусвијета, доживљавају Црну Гору и Цетиње у њој, прокоментарисао је лидер Уједињене Црне Горе Горан.
„Шта је провокативно у пјесми „Весели се српски роде“? Који дио пјесме? Је ли окупаторска? Је ли је писао ратни злочинац? Позива на мржњу? О чему је ријеч? Стидите ли се свог фашизма који сте болесно уклопили у вашу врсту „грађанског и антифашистичког“?“, истакао је Даниловић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала