- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски дипломата: Украјина има потенцијал за стварање хемијског оружја

© AP Photo / Peter DejongОЗХО
ОЗХО - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2022
Пратите нас
Украјина има потенцијал за стварање хемијског оружја, Кијев може да покуша да игра на карту са таквим провокацијама, изјавио је стални представник Русије при ОЗХО Александар Шуљгин.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Када је Украјина приступила хемијској конвенцији, није објавила о присуству хемијског оружја на својој територији, али мислим да ће Украјинци, на овај или онај начин, играти на ову карту. Већ сам говорио о намерама које се тичу хемијских провокација против наше земље“, рекао је Шуљгин на конференцији за новинаре.
„На ширем плану, знате да су Украјинци већ претили да ће поново створити нуклеарно оружје. Мислим да је председник Зеленски говорио о томе на Минхенском форуму, на Минхенској безбедносној конференцији. Ако су размишљали да поново створе нуклеарно оружје, зашто онда не би поново направили хемијско оружје? Они су задржали потенцијал из претходних година... хемијску индустрију. Тако да ћемо пажљиво пратити ову причу“, додао је он.
Он је додао да ће Русија предузети све могуће мере да спречи могуће провокације хемијским оружјем у Украјини.
Како је истакао, Русија на платформи ОЗХО види јасну координацију дејстава између САД, њених савезника и Украјине.
„Вашингтону, Паризу или Лондону има шта да се напомене, пошто се украјинске дипломате одмах хватају за ову тему, почињу да бомбардују технички секретаријат разним белешкама – наводно се Русија спрема да изврши хемијску провокацију под туђом заставом, тј, да сама употреби хемијско оружје, а онда кривицу пребаци на Кијев“, истакао је Шуљгин.
„Током заседања управног тела ОЗХО – Извршног савета – већ смо давали оцену на одговарајућу изјаву западних земаља и украјинских штићеника, наглашавали да је реч о веома кратковидој политици, игрању ватром“, додао је он.
Шуљгин је нагласио да руско Министарство одбране редовно објављује одговарајуће податке који отварају очи „на припреме које се спроводе на украјинској страни“.
Према његовим речима, Вашингтон види Организацију за забрану хемијског оружја (ОЗХО) као средство за спровођење своје геополитичке стратегије.
„Наше западне колеге, пре свега Сједињене Америчке Државе и њихови савезници, виде Организацију (за забрану хемијског оружја) пре као средство за спровођење своје геополитичке стратегије. То је фундаментална разлика и то је разлог наших несугласица“, оценио је Шуљгин.
Он сматра да између Русије и Сједињених Америчких Држава постоји глобална концептуална противречност.
„Русија на ту организацију гледа као на форум за непролиферацију. Концептуална противречност се огледа у томе што су Американци заједно са својим савезницима почели да замењују међународно право измишљеним правилима и то је веома приметно на платформи ОЗХО“, рекао је Шуљгин.
Стални представник Русије при ОЗХО додао је да Русија „цени универзалну природу ове организације и да је заинтересована да она функционише у оквиру чисто техничког мандата који јој је стриктно зацртан“.
Како је навео, Русија треба да размисли о сврсисходности да настави да учествује у Организацији за забрану хемијског оружја.
„У условима самовоље која се овде дешава унутар зидина ОЗХО кривицом Американаца и њихових савезника, а узимајући у обзир да су технички секретаријат и администрација ОЗХО, нажалост, веома подложни утицају западних земаља, време је да заиста размислимо да ли треба да останемо у таквој организацији и за шта нам је она потребна“, констатовао је он.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала