- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Украјински новинар: Напад на Придњестровље – једина шанса да се спасе Маријупољ

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаАзовстаљ у Маријупољу
Азовстаљ у Маријупољу - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2022
Пратите нас
Украјина треба да изведе напад на Придњестровље, сматра бивши саветник министра одбране Украјине, главни уредник портала „Цензор. нет“ Јуриј Бутусов.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Остала још једна шанса да се спасе Маријупољ, а то је да се изведе напад на Придњестровље. Једина шанса да сада спасемо наше заробљенике је демилитаризација окупираног Придњестровља од илегалних разбојничких група које су заузеле тај легитимни део Молдавије“, написао је Бутусов на друштвеним мрежама.

Раније је, према прелиминарним подацима МУП-а непризнате Придњестровске Молдавске Републике, на зграду Министарства државне безбедности ПМР у Тираспољу, испаљено неколико граната из ручног противтенковског бацача. Како је потврђено из министарства, на згради су разбијени прозори на горњим спратовима, а околину су оградили полицајци. У нападу није било настрадалих.
Придњестровље, у којем 60 одсто житеља чине Руси и Украјинци, тражило је излазак из састава Молдавије још пре распада Совјетског Савеза, страхујући да ће се на таласу национализма Молдавија ујединити с Румунијом. После неуспешног покушаја молдавских власти да насилно реше проблем 1992. године, Придњестровље је фактички постало територија која није под контролом Кишињева.
Руски мировњаци који се налазе у републици обављају службу на 15 контролних пунктова, који се налазе на кључним деоницама зоне безбедности. Поред тога, они чувају складишта са 20.000 тона муниције у Колбасну које је ту пребачено након повлачења совјетских снага из европских држава.
Напад у престоници Придњестровља Тираспољу - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2022
РУСИЈА
Лидер Придњестровља: Три терористичка напада, уведен „црвени“ ниво опасности
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала