- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Царска врата на Аја Софији оштећена, па рестаурирана неколико дана касније /фото/

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаАја Софија
Аја Софија - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2022
Пратите нас
Турско удружења историчара уметности (СДТ) 18. априла на свом налогу на Твитеру објавило је да је откривено да су Царска врата на Аја Софији у Истанбулу оштећена. На сву срећу, та врата су рестаурирана неколико дана касније.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Да су Царска врата на Аја Софији оштећена откривено је 18. априла у 20 сати и 45 минута, након првог теравих намаза одржаног у тој хришћанској светињи након 88 година (теравих намаз је намаз који муслимани клањају током месеца Рамазана). Два дана касније, 20. априла, Царска врата су рестаурирана, чиме су делимично ублажене негативне реакције које је овај вандалски чин изазвао међу стручном јавношћу, хришћанима и муслиманима. Полиција и даље није утврдила ко је одговоран за оштећење Царских врата Свете Софије, пише на страници „Српска средњовековна историја“ на Фејсбуку.
Поменута врата су највећа на Аја Софији, висока су око седам метара и направљена су у 6. веку. Ромеји су тврдили да су она направљена од дрвета са Нојеве барке.
Света Софија је грађена у периоду од 532. до 537. године, у време владавине ромејског цара Јустинијана V. У Аја Софији су вршена крунисања ромејских царева и хиротонисања цариградских патријарха.
На дан пада Цариграда под османлијску власт 29. маја 1453. године султан Мехмед II се помолио у Аја Софији и наредио да се тај храм претвори у џамију.
Све до 1931. године Света Софија је била џамија, а онда је секуларизована, да би 1935. године у време турског председника Мустафе Кемала Ататурка била претворена у музеј. Одлуком турских власти Аја Софија је 2020. године поново претворена у џамију, што је изазвало бројне критике широм света.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала