- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Како ће до Србије стизати руски гас кад је Бугарској заврнута славина

© Sputnik / Лола Ђорђевић Гасовод
Гасовод  - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2022
Пратите нас
Испорука руског гаса Балканским током, преко Бугарске, засада сигурно неће бити обустављена, каже стручњак за енергетику Јелица Путниковић, која верује да до таквог сценарија неће доћи ни убудуће. Уколико се то ипак догоди, остаје да нам гас буде допреман старим путем, преко Мађарске, истиче она за Спутњик.
Руски Гаспром је саопштио да је, како је и било најављено, данас у потпуности обустављена испорука гаса бугарској компанији Булгаргас и пољској компанији ПГНиГ јер нису пристале да плаћају гас рубљама.
Шта то значи за снабдевање Србије гасом с обзиром на то да га ми добијамо Балканским током, краком Турског тока који иде преко Бугарске?
Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је данас да се снабдевање гаса у Србији одвија несметано и да наша земља добија гас преко Бугарске, као и до сада, а премијерка Србије Ана Брнабић нагласила да није забринута за доток гаса Балканским током и да би његово неиспоручивање било преседан.

Доток руског гаса неће бити прекинут

Уредница портала „Енергија Балкана“ Јелица Путниковић каже да с обзиром на украјинску кризу и ситуацију у свету треба да будемо на све спремни, али да она ипак сматра да доток руског гаса у Србију неће бити прекинут.
„Јутрос је министар енергетике Бугарске Александар Николов изјавио да Бугарска засада нема намеру да зауставља транзит гаса за Србију и Мађарску. То значи да ми бар за сада немамо у најави обуставу испоруке гаса које иду преко те земље Балканским током, краком Турског тока. Верујем да Бугари неће обуставити транзит гаса ни убудуће, јер су капацитети гасовода који од Турске води до Србије кроз Бугарску већ закупљени. Они би тиме прекршили уговоре не само са Гаспромом , већ и са компанијама које су закупиле капацитете у њиховом делу цевововда“, каже наша саговорница.
Она подсећа да ни све време трајања специјалне руске војне операције у Украјини Кијев није обуставио транзит руског гаса ка европским потрошачима. Нису то, како каже, урадили и зато што наплаћују таксу за гас.

Корист од транзита

И Бугарска ће у овом случају наплаћивати транзитну таксу што јој сигурно значи као приход, истиче она. Указује и на то да је до случаја стопирања транзита дошло свега два пута - 2006. и 2009. када је Украјина суочена са и политичком и економском кризом, када није имала довољно новца да Русима плати гас, обуставила транзита гаса кроз Украјину намењен европским купцима, задржавајући га за себе.
© Sputnik / Лола ЂорђевићБугарска којој је обустављен руски гас није зауставила транзит гаса за Србију и Мађарску
Свечани дочек за бугарског премијера Кирила Петкова испред Палате Србија - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2022
Бугарска којој је обустављен руски гас није зауставила транзит гаса за Србију и Мађарску
Званична Москва, истиче Јелица Путниковић, ниједном није обуставила доток гаса, ни у време Совјетског савеза, ни као Русија. Ово је први пут да они, како су рекли, непријатељским земљама које неће да плате гас у рубљама, обустављају испоруке.
На питање, шта ће бити са Бугарском, како ће се она понашати, да ли ће због несугласица са Гаспромом доћи до неког заоштравања ситуације, наша саговорница одговара да се нада да неће, али и да треба бити спреман на све.

Може и преко Мађарске

Данас је Атлантски савет у Бугарској, коментаришући вест о обустављању гаса тој земљи, позвао власти да одмах обуставе транзит гаса за Србију. Бугарски експерт за енергетику Иван Хиновски, међутим, сматра да су такви предлози неразумни и да би то почело да поприма форму регионалног сукоба.
Путниковићева нема дилему да би и у случају да дође до тога да преко Бугарске не будемо могли да добијамо гас, он онда стизао преко Мађарске.
„Ми, на срећу, имамо два дотока и гас можемо да добијамо преко Хоргоша из Мађарске, како смо га добијали док није прорадио Турски ток преко Бугарске. Руси би могли да нам транспортују гас или кроз Украјину, или преко Северног тока 1, или преко неког свог складишта у Европи ако имају резерви гаса у њему. Видећемо шта ће бити. Оно што је сад пред Србијом су преговори са Гаспромом о новом десетогодишњем аранжману за куповину гаса. Верујем да ће наши преговарачи размишљати о томе да једна од ставки у новом уговору буде и то да нам Гаспром испоручује гас или преко Мађарске, или преко Бугарске, да не бисмо били доведени у ситуацију да останемо без овог енергента“, каже наша саговорница.
Она напомиње да је из Мађарске већ стигла инфомација о томе да они засада немају проблема и да им гас стиже и даље преко Бугарске, што значи да ни ми немамо проблема са дотоком гаса. Путниковићева је мишљења да ће тако и остати и да Бугарска неће прекршити међународне уговоре, али у крајњем случају и добросуседске односе.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала