- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Ко се од Европљана већ одлучио да плаћа руски гас у рубљама

© Sputnik / Виталий Тимкив / Уђи у базу фотографијаГасовод
Гасовод - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2022
Пратите нас
Десет европских компанија, које купују руски гас, спремне су да га плаћају у рубљама, саопштила је агенција „Блумберг“, подсетивши да у Европи руски гас купују 23 земље.
Упркос чињеници да је Европска комисија дозволила плаћање руског гаса у рубљама, националне владе се колебају. И не само да оклевају, већ су подељене у односу на став о руском гасу.
- Аустрија и Мађарска су потенцијално спремне да плаћају испоруке руског гаса у рубљама, како и захтева Москва. О томе су већ изјавили аустријски канцелар Карл Нехамер и мађарски председник Виктор Орбан.
- Словачка ће, без обзира на услове Москве, наставити да плаћа руски гас у Еврима, изјавио је словачки премијер Едуард Хегер.
- Русија је прекинула испоруке гаса Пољској и Бугарској, категорички одбијајући да плате енергенте у рубљама.
Притом, прекид испорука у Бугарску не би требало да утиче на куповину гаса пријатељској Србији. Она неће добијати руски гас директно, већ транзитом преко бугарске територије гасоводом „Балкански ток“.
- Италијанска нафтна група „Ени“ планира да отвори рачун у рубљама у „Гаспромбанци“, преноси агенција „Блумберг“.

„Италијански енергетски гигант Ени планира да отвори рачун у рубљама у 'Гаспромбанци' што ће им омогућити да испуне захтеве Русије и гас плаћају у рубљама“, наводи агенција.

Напомиње се да „Ени“ чека од италијанске Владе и власти Европске уније инструкције на тему услова и могућности за коришћење таквих рачуна.
- Јерменија је прва постсовјетска земља која плаћа руски гас у рубљама, изјавио је министар економије Јерменије Ваган Керобјан.
Формирање цене је у доларима, саопштила је прес служба Централне диспечерске управе за гориво и енергију при Министарству енергетике Русије.
Потребе за гасом у Јерменији у потпуности се обезбеђују на рачун увоза. Током 2019. године земља је увозила 2,54 милијарди кубних метара руског гаса. Затим су се због пандемије ковида испоруке смањиле, и то у 2020. години – 2,4 милијарди кубних метара, а током 2021. године – 2,45 милијарди кубних метара.
Руски гас покрива скоро 60 одсто енергетских потреба Јерменије. Затим следи нафта коју Јерменија такође увози из Русије. Трећи извор је нуклеарна енергија са јерменске Мецаморске нуклеарне електране, која такође зависи од Русије. Она испоручује уранијумско гориво, а тренутно је у току и модернизација електране.
Које ће још земље након Јерменије прећи на плаћање руског гаса у рубљама за сада није познато. Портпарол Кремља Дмитриј Песков је објавио да Русија неће откривати потпуни списак земаља које плаћају гас у рубљама.
Федерални дворац (Парламент) у Берну - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2022
РУСИЈА
Швајцарска забрањује увоз руског угља, Финска одбила да плати гас у рубљама
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала