- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Куповина моћне „играчке“ која би могла жестоко да протресе Америку

© AP Photo / Richard DrewТвитер
Твитер - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2022
Пратите нас
Богатство, па макар оно било и најбогатијег човека на свету, Илона Маска, очигледно није било довољно да би се поседовала моћ и пресудан утицај на друштвена збивања. То би, како сматра, требало да му омогући Твитер, који је купио за 44 милијарде долара, намерен да се, како каже, избори за „апсолутну слободу говора“.
Борба продаваца и купца за утицај првенствено међу Американцима, али и широм света, с обзиром на улог, могло би се рећи и да није дуго трајала.
Управни одбор Твитера, једне од најутицајнијих друштвених мрежа, који чини 11 чланова, једногласно је прихватио понуду која се, очигледно, није могла одбити. Према најновијој Форбсовој листи, Маск, власник аутомобилске компаније „Тесле“ и свемирске компаније „Спејс екс“, најбогатији човек на свету, „тежак“ 279 милијарди долара, за Твитер је дао 44 милијарде.
Већ неко време критикујући ову друштвену мрежу са 217 милиона корисника због непоштовања принципа слободе говора и подривања демократије као друштвеног императива, на крају је решио да ствар преузме у своје руке.

И паре и моћ

Стручњак за медије и нове технологије, редовни професор Факултета драмских уметности, др Мирко Стојковић, не сумња да је Маск у овој ситуацији спојио две намере - да додатно профитира, али и да уђе у ред утицајних људи у свету, где се доносе глобално битне одлуке.

„Утицај Твитера је изузетно велики зато што се он не обраћа најширој популацији што раде неке друштвене мреже које имају више корисника. Твитер се заправо обраћа људима који имају утицај на друге, било да су у питању новинари, они који креирају одлуке, заправо онима који имају моћ да својим ставовима утичу на велики број других људи“, каже Стојковић за Спутњик.

Илуструјући утицај Твитера он подсећа на то колико је претходни амерички председник Доналд Трамп био јако активан на тој мрежи, све док није суспенодан са ње.
CC BY 2.0 / Flickr/Daniel Oberhaus / Илон Маск је купио Твитер за 44 милијарде долара купујући утицај
Илон Маск - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2022
Илон Маск је купио Твитер за 44 милијарде долара купујући утицај
„То је такође мрежа путем које се јако брзо достављају информације новинарима. И они су ти који имају утицај на друге због тога што ствари које преносе у својим медијима имају далеко већу снагу него што то има сама порука на Твитеру. У том смислу је вредност Твитера изузетно велика. А да ли она износи баш 44 милијарде долара? За тај новац је продат и слободно тржиште је рекло да он вреди толико ако је неко био спреман толико да плати“, каже наш саговорник.

Од Маска очекују додатну зараду

Ипак, колико год се залагао за слободу говора, без тог слободног демократског друштва нема ни могућности развијања свих Маскових послова, указао је Стојковић.
Стручњак за медије напомиње да је Маск у обавези да прибави више новца.
„Маск није из свог џепа избројао 44 милијарде. Он је подигао кредит, урадио оно што ради у већини својих пословних подухвата. Пронашао је неког ко ће да му позајми новац за нешто што ће бити успешно. Људи ретко када позајмљују новац због идеала, углавном то раде због камата и због могућности остваривања неког профита“, констатује Стојковић.
Он је уверен да они који су му позајмили новац апсолутно рачунају на то да ће Твитер у будућности имати довољан утицај да преко њега може да се заради новац.

Прво корист за републиканце, а дугорочно за цело друштво

Он подсећа да је до сада свака Маскова објава попут оних када је хвалио разне криптовалуте резултирала њиховим огромним скоковима. Колико год да то није етично, Маск се врло често креће по тој некој сивој зони па је због кршења правила неколико пута био и новчано кажњаван, али је то увек резултирало великим плусом за њега, подсећа наш саговорник.
„Мислим да он јако добро манипулише тржиштем, зна да се задужи, зна да инвестира, човек је који активно учествује у мењању света и мислим да је изузетно заинтересован за политичка збивања у Америци и да је то један од начина да се припреми за наредне председничке изборе. Иако је рођен у Јужној Африци и не може да буде биран за председника, он сигурно може да буде један од одлучујућих људи на следећим изборима за председника Америке“, оцена је Станковића.
На питање ко ће на америчкој политичкој сцени имати користи од овог његовог потеза, он каже да прати интензивно реакције на Твитеру од тренутка објављивања да га је Маск купио и да се одређени број људи који су били суспендовани са те мреже већ враћају на њу. Тај први талас су људи на десници и то не нужно због својих ставова већ због утицаја који имају, каже он.
Нису изостале ни реакције политичара. Тако је портпаролка Беле куће Џен Псаки рекла новинарима да је амерички председник Џозеф Бајден „већ дуго забринут због моћи великих друштвених мрежа да чире дезинформације". Сенаторка демократа Елизабет Ворен сматра да је најновије дешавање „опасно за америчку демократију", док је републиканска сенаторка Марша Блекбурн поздравила договор о продаји Твитера као „охрабрујући дан за слободу говора".
Најочигледније је да би републиканци могли да имају користи, јер Маск је њихов симпатизер, али дугорочно гледано пре свега ће користи имати цело америчко друштво, као што би било које друштво могло да има корист од слободе говора, каже саговорник Спутњика.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала