- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

„Музеји за 10“ од 14. до 26 маја широм Србије

© WikipediaНародни музеј у Београду
Народни музеј у Београду - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2022
Пратите нас
Манифестација „Музеји за 10“ одржаће се осми пут ове године од 14. до 20. маја, у више од 56 градова и места широм Србије, са 122 учесника, на 170 локација и понудиће бесплатне изложбе (уз ауторска и стручна вођења), предавања, пројекције филмова, представе и перформансе, промоције књига, концерте, интерактивне радионице за децу и одрасле...
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Манифестација „Музеји за 10“ одржаће се осми пут ове године од 14. до 20. маја, у више од 56 градова и места широм Србије, са 122 учесника, на 170 локација и понудиће бесплатне изложбе (уз ауторска и стручна вођења), предавања, пројекције филмова, представе и перформансе, промоције књига, концерте, интерактивне радионице за децу и одрасле...
Овом највећом националном музејском иницијативом, јединственом у Европи, обележавају се Међународни дан музеја, Европска ноћ музеја (субота, 14. мај) и Национална недеља музеја.
Слоган смотре, под покровитељством Министарства културе и информисања и координацијом Националног комитета Међународног савета музеја - ИЦОМ Србија, је „Моћ музеја“.
Само у Београду, до сада су учешће пријавиле 53 музејске и сродне институције (галерије, културни центри, легати...), међу којима су и оне традиционалне – од Народног музеја, МСУ, ИМС, МЈ, МПУ, Музеја ПТТ, преко Музеја ваздухопловства, Војног музеја, Музеја науке и технике, Природњачког музеја, Музеја града Београда, до Галерије САНУ, Музеја аутомобила „Збирка Братислава Петковића“, музеја са именима Паје Јовановића, Јована Цвијића и Иве Андрића, али и Црвене звезде.
Овом приликом биће отворена и врата куће породице Вељковић у Бирчаниновој улици. Ту ће се одвијати посебан програм „Београдске приче - Знаменита пријатељства и посете“, посвећен личностима из наше историје које су неговале пријатељство са овим домом, а међу њима су били краљ Милан Обреновић, Надежда Петровић, Бета Вукановић, Урош Предић, Ђока Јовановић, Моша Пијаде, Пабло Неруда. Биће речи и о судбини једне слике Тулуза Лотрека.
Посетиоци ће моћи да обиђу и некадашњу Палату СИВ-а, данас Палату Србија, са шест салона који представљају микро музеје народа и народности Југославије, три сале на свечаном делу, тринаест конференцијских сала... Највећа сала за пријеме и конференције је површине 800 квадратних метара, а цело здање, репрезентативни пример модернизма у архитектури СФРЈ, површине је око 65.000 квадрата.
Нови Сад - Дочек Нове године - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2021
Нови Сад уз Теслу, Миланковића, Милеву Марић дочекује титулу Европске престонице културе 2022.
На овој манифестацији учествоваће и готово све институције овогодишње Европске престонице културе, а осим сталних поставки музеји и галерије Новога Сада спремају и посебне програме. Тако ће током трајања „Музеја за 10“, између осталог, у Музеју Војводине бити отворена изложба „Марама као културни означитељ (шест кустоса представиће културе марама Африке, Аргентине, Јапана, Немачке, Турске, Аустрије, Украјине, Баварске, Буркине Фасо, Перуа, Панаме, Туниса и Војводине), у МСУВ међународна групна изложба „Вербунд“ колекције из Беча – „Феминистичка авангарда 1970-их“ (уз посебан сегмент радова уметница из колекције домаћина), док ће у просторијама Поклон збирке Рајка Мамузића, бити одржана блиц радионица, цртања крокија, преносе Новости.
И ове године публика је позвана да учествује у наградном конкурсу: „Која је супер МОЋ твог МУЗЕЈА?” кроз кратку видео форму, не дужу од 3 минута. Клипови ће бити објављени на друштвеним мрежама, а најкреативнији ће бити награђени.
Више детаљао наградном конкурсу можете добити на линку Музеја Србије.
Модел Т из 1925. године - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2022
КУЛТУРА
Музеј аутомобила обележава дан када је први ауто прошао Србијом: Људи су бежали и крили се
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала