- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Словачка ће учинити све да добије руски гас

CC0 / Pixabay / Пламен гаса
Пламен гаса - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2022
Пратите нас
Следеће плаћање гаса из Русије планирано је за 20. мај и Словачка ће учинити све како би се гас испоручивао земљи, изјавио је министар економије Словачке Рихард Сулик.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Наредно плаћање ‘Гаспрому’ је планирано за 20. мај. До тада има још времена да се преговара са ‘Гаспромом’ на такав начин како се не би догодило оно што се сада догађа Бугарској или Пољској. Учинићемо све како би Словачка добила гас и како би га становништво и привреда имали довољно“, рекао је словачки министар.

Према речима Сулика, Влада тренутно ради на проналажењу решења како би се смањио темпо раста цена гаса, пре свега за становништво. Између осталог, навео је он, разматра се и питање укидања пореза на гас.
Како је саопштио заменик директора словачке енергетске компаније „СПП“ Рихард Прокурчак, тренутно се у Средоземном мору налази танкер са течним природним гасом који је намењен Словачкој.
Како је раније објавила руска компанија „Гаспром", испоруке гаса у потпуности су обустављене бугарској компанији „Булгаргас“ и пољској компанији „ПГНиГ“ због неплаћања у рубљама. Истовремено, испорука гаса Мађарској, како је саопштено из Министарства спољних послова те земље, одвија се несметано.
Председник Русије Владимир Путин 23. марта је донео одлуку да непријатељске земље убудуће гас плаћају у рубљама. Он је наложио Централној банци, компанији „Гаспром“ и Влади да организују трансфер плаћања за гас у рубљама за Европску унију и остале земље које су увеле санкције Русији. Путин је истакао да ће Русија наставити да испоручује гас у количинама и по ценама према постојећим уговорима.
Зграда Државне думе Русије - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2022
РУСИЈА
„Тако треба и према другим непријатељским земљама“: Дума подржала обуставу гаса Бугарској и Пољској
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала