- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Гаспром“: Пољска и даље купује руски гас – реверсом из Немачке

© Sputnik / Лола ЂорђевићГазпром нефт
Газпром нефт - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2022
Пратите нас
Руска компанија „Гаспром“ оспорава тврдње пољских политичара да Пољској није потребан руски гас, изјавио је портпарол концерна Сергеј Купријанов.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Ове недеље Пољска је одбила да плаћа испоруке гаса из Русије по новој процедури, у рубљама. Свечано је саопштено да им руски гас више није потребан и да га неће куповати. Али то у ствари није тако. Након обуставе директних испорука, Пољска и даље купује руски гас. Али сада у Немачкој, одакле реверсом гас стиже у Пољску гасоводом 'Јамал – Европа'“, каже представник „Гаспрома“.
Како објашњава, реверсом се испоручује око 30 милиона кубних метара дневно, што је скоро идентично захтевима према уговору са компанијом „Гаспром експорт“ претходних дана.
Раније су медији саопштили да су 28. априла ујутру реверсне испоруке гаса гасоводом „Јамал – Европа“ из Немачке у Пољску повећане за још 3,5 одсто након што су претходног дана скочиле више него петоструко.
Како је раније објавила руска компанија „Гаспром", испоруке гаса у потпуности су обустављене бугарској компанији „Булгаргас“ и пољској компанији „ПГНиГ“ због неплаћања у рубљама.
Председник Русије Владимир Путин 23. марта је донео одлуку да непријатељске земље убудуће гас плаћају у рубљама. Он је наложио Централној банци, компанији „Гаспром“ и Влади да организују трансфер плаћања за гас у рубљама за Европску унију и остале земље које су увеле санкције Русији. Путин је истакао да ће Русија наставити да испоручује гас у количинама и по ценама према постојећим уговорима.
Људи пролазе поред улаза седишта Европске комисије у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2022
РУСИЈА
Брисел: Одлука „Гаспрома“ је покушај „уцене“, Варшава и Софија добијаће гас од суседа из ЕУ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала