- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Биткоин постаје службена валута у Централноафричкој Републици

© AP Photo / Rick BowmerБиткоин
Биткоин - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2022
Пратите нас
Централноафричка Република одобрила је биткоин као законско средство плаћања у земљи и тиме постала друга држава у свету која је то учинила.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Законодавци су прошле недеље усвојили предлоге укључујући стварање регулаторног тела које ће имати надзор над дигиталним валутама, рекао је министар финансија Ерве Ндоба. Законодавство које се примењује има за циљ да олакша коришћење криптовалута у економији, рекао је он.

„Постоји заједнички наратив да су подсахарске афричке земље често један корак иза када је у питању прилагођавање новој технологији. Овог пута заправо можемо рећи да је наша земља корак испред“, рекао је Ндоба.

Ндоба је рекао да не покушавају да прате Ел Салвадор, који је у септембру постао прва земља која је увела биткоин као законско средство плаћања. Тај потез су тада критиковали многи економисти, укључујући и Међународни монетарни фонд (ММФ), који је навео да се повећава ризик од економске нестабилности.
Централноафричка Република, која има резерве злата и дијаманата, и даље је једна од најсиромашнијих земаља на свету. Године сукоба и политичке кризе која је захватила земљу 2020. године имали су озбиљан утицај на економију и нарушили односе са међународним партнерима, што је довело до кашњења у расподели виталне помоћи, пише Блумберг.
Оно што је занимљиво у њиховој одлуци јесте да је за кориштење биткоина и трговање истим потребан интернет, а у овој држави је према подацима из 2019. само 4 посто људи имало приступ интернету.
У Централноафричкој Републици службена валута је иначе централноафрички франак, а сада ће томе додати и криптовалуту биткоин.
Човек држи телефон са приказивањем курса биткоина - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2022
ЕКОНОМИЈА
Министар финансија Црне Горе има идеју „изван свих идеја у свету“
Криптовалута  - Sputnik Србија, 1920, 09.06.2021
Биткоин постао званично средство плаћања у Ел Салвадору
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала