- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бугарски експерт о одлуци Владе да не плати гас у рубљама: То је апсурд, ми смо таоци

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаГасовод
Гасовод - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2022
Пратите нас
Бугарски енергетски експерт, председник „Бугарске асоцијације за гас“ Пламен Павлов сматра да би Бугарска могла да добија гас преко „Трансанадолијског гасовода“ (ТАНАП) и „Трансјадранског гасовода“(ТАП).
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Он је објаснио да тренутно 90 одсто потрошње гаса у земљи отпада на руски гас, док остатак обезбеђује компанија „Азербејџан гас суплај“. Азербејџански гас се испоручује преко „Трансанадолијског гасовода“ (ТАНАП) и „Трансјадранског гасовода“(ТАП), а затим долази у Бугарску из Грчке. Павлов је навео да је једина могућност увећања испоруке гаса Бугарској због ситуације са „Гаспромом“ управо резервисање одређене количине течног природног гаса у грчком терминалу Ревитус.

„Ако је Бугарска резервисала одређене количине течног гаса, он неће коштати колико и руски гас", рекао је експерт у интервјуу листу „Труд".

Испоруке течног природног гаса су управо она варијанта о којој је говорио бугарски премијер и министар финансија Асен Васиљев. Он је изјавио да се земља од фебруара припрема за прекид испорука руског гаса и да Грчка, алтернативни извор, већ истоварује течни природни гас из танкера. Додао је и да ће цена тог гаса бити око 20 одсто већа, као и да Бугарска неће прекидати транзит руског гаса у друге земље.
Павлов је изјавио да Бугарска не може да рачуна на испоруке из Турске, јер земља нема ни гасне интерконекторе, ни реверс.
Највећи проблем прекида испорука руског гаса имаће индустрија, рекао је стручњак. То се односи на произвођаче ђубрива, стакла и сточаре. Његове речи потврђује и данашња изјава бугарских послодаваца. Удружење индустријског капитала у Бугарској и бугарска Привредна комора су позвали бугарску владу да обнове уговор са „Гаспромом".
На питање зашто је Бугарска одбила да плати у рубљама, иако су друге земље Европске уније то прихватиле, Павлов је рекао да неће оцењивати рад владе, али му се чини да је ситуација апсурдна. Према његовим речима, грађани и индустрија су таоци. Он је подсетио да је Европска комисија прихватила раније шему плаћања коју је Русија предложила.

„Колико схватам ‘Булгаргас’ је уплатио на стари рачун, а ‘Гаспром експорт’ им је вратио новац. ‘Гаспром’ жели да новац буде уплаћен на рачун ‘Гаспромбанке’, који ће се затим конвертовати у рубљама по курсу Московске берзе на дан уплате. И они су у праву. У ЕУ су блoкиране велике суме новца у руским банкама, тако да свако мора да носи свој крст. ‘Гаспром’ је у праву што жели гаранције. Док се новац не нађе на рачуну ‘Гаспромбанке’ они не сматрају да је плаћено", закључио је Павлов.

Подсетимо, како је раније објавила руска компанија „Гаспром", испоруке гаса у потпуности су обустављене бугарској компанији „Булгаргас“ и пољској компанији „ПГНиГ“ због неплаћања у рубљама. Истовремено, испорука гаса Мађарској, како је саопштено из Министарства спољних послова те земље, одвија се несметано.
Председник Русије Владимир Путин 23. марта је донео одлуку да непријатељске земље убудуће гас плаћају у рубљама. Он је наложио Централној банци, компанији „Гаспром“ и Влади да организују трансфер плаћања за гас у рубљама за Европску унију и остале земље које су увеле санкције Русији. Путин је истакао да ће Русија наставити да испоручује гас у количинама и по ценама према постојећим уговорима.
Бугарски председник Румен Радев - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2022
РУСИЈА
Бугарски председник поручио влади: Не будите цинични – нижа цена гаса мора бити приоритет
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала