- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бугарски експерт: Остали смо без гаса, а председник пије кафу са шпанским краљем

© Sputnik / Виталий Аньков / Уђи у базу фотографијаГасно чвориште компаније "Гаспром"
Гасно чвориште компаније Гаспром - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2022
Пратите нас
Огорчен сам што руководство земље није присутно у земљи у тешком тренутку кад смо остали без гаса, изјавио је новинар „Бугарске слободне телевизије“ и експерт за међународно право Велизар Енчев.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Председник Бугарске Румен Радев и министарка иностраних послова Бугарске Теодора Генчовска налазе се у посети Шпанији, док су премијер Кирил Петков и министар одбране Драгомир Заков у Кијеву, а посланици Народне скупштине не раде до 4. маја.
Према речима новинара, посланици уместо да заседају и решавају кризу која је настала након прекида испорука гаса и високих цена, одмарају и посећују егзотичне дестинације.

„Сваком другом посланику је искључен телефон, јер нема потребе да се народни посланици узнемиравају досадним захтевима. Узгред, ни један парламент у Европској унији није отишао на ускршње празнике. Председник управо сада, уместо да буде на функцији врховног команданта, пије кафу са шпанским краљем. И само се наш премијер неуморно шуња по ратиштима у Украјини“, изјавио је Енчев на Фејсбуку.

Ситуацију са гасом су током својих посета иностранству коментарисали и председник и премијер Бугарске. Румен Радев је позвао Владу да уложи све напоре као би цена на алтернативне испоруке гаса била максимално ниска. Кирил Петов је изјавио да се Влада од фебруара спрема за обуставу гаса и Бугарска не планира да плати испоруке по шеми коју предлаже „Гаспром“. Након састанка са председником Украјине Вадимиром Зеленским бугарски премијер је такође изјавио да је Софија спремна да допринесе енергетској безбедности Украјине.

„Бугарска може бити инструмент енергетске безбедности Украјине и и да се снабдева течним природним гасом са терминала у Грчкој и Турској. Тако ће обе земље имати додате количине горива“, изјавио је бугарски премијер.

Он је изразио спремност да се обезбеди ремонт украјинске тешке технике у Бугарској и подржао европски пут Украјине.
Председник Русије Владимир Путин 23. марта је донео одлуку да непријатељске земље убудуће гас плаћају у рубљама. Он је наложио Централној банци, компанији „Гаспром“ и Влади да организују трансфер плаћања за гас у рубљама за Европску унију и остале земље које су увеле санкције Русији. Путин је истакао да ће Русија наставити да испоручује гас у количинама и по ценама према постојећим уговорима.
Гасовод - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2022
РУСИЈА
Бугарски министар: Нећемо прекидати транзит руског гаса у друге земље
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала