- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бугарски председник поручио влади: Не будите цинични – нижа цена гаса мора бити приоритет

© Sputnik / Михаил КлиментьевБугарски председник Румен Радев
Бугарски председник Румен Радев - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2022
Пратите нас
Примарни задатак владе треба да буде да реши питање испорука гаса из других извора тако да њена цена буде што нижа за Бугаре, у енергетски најсиромашнијој земљи ЕУ је цинично рећи да ће добијати гас од других извора, али да ће га плаћати више, изјавио је бугарски председник Румен Радев поводом прекида испорука руског гаса.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Радев је говорио о конференцији за штампу коју су одржали оснивачи владајуће партије „Наставићемо са променама“ – премијер Кирил Петков и министар финансија Асен Василев. На њој су говорили о опцијама за даље снабдевање Бугарске енергетским ресурсима.
Према речима Василева, држава неће смањивати количину гаса који се испоручује потрошачима и влада се до сада већ договорила са Грчком о испорукама природног течног гаса и преговорима о снабдевању гасом са Грчком и Италијом. Како је навео, гас који сада стиже и Бугарску скупљи је од руског за 20 одсто, али ће бугарска влада заједно са ЕУ радити на томе да цене буду ниже чак и од „Гаспромових“.
Бугарски председник, који је данас у посети Шпанији, апеловао је на владу да издејствује да Бугарска добије што нижу цену за гас. Према његовим речима, то питање би требало да буде на првом месту за владу.
„Цинизам је када у енергетски најсиромашнијој земљи ЕУ са најсиромашнијим становништвом говориш 'наћи ћемо други начин (односно друге изворе снабдевања), али ћемо, наравно, платити више'. Неки људи могу да плате више, али су други на ивици и не могу да плате више“, рекао је Радев новинарима.
Како је навео, сада се не ради само о безбедности у војном смислу, већ и о економској и социјалној безбедности.
„Ако се испоруке гаса заиста обуставе, то неминовно значи да ће се обуставити производња која је за нас веома важна“, напоменуо је председник.

Бугарски премијер: Русија покушала да нам заврне руке

Ситуацију са енергентима прокоментарисао је и бугарски премијер Кирил Петков, који борави у посети Кијеву. Он је поновио да је Бугарска већ у фебруару била спремна за садашњи сценарио и да неће подлећи захтевима „Гаспрома“.
„Русија је покушала да нам заврне руке, али нећемо плаћати у рубљама“, рекао је Петков новинарима.
Гаспром“ је раније обуставио испоруке гаса Пољској и Бугарској јер нису измириле обавезе по новом принципу - у рубљама.
Председник Русије Владимир Путин 23. марта је донео одлуку да непријатељске земље убудуће гас плаћају у рубљама. Он је наложио Централној банци, компанији „Гаспром“ и Влади да организују трансфер плаћања за гас у рубљама за Европску унију и остале земље које су увеле санкције Русији. Путин је истакао да ће Русија наставити да испоручује гас у количинама и по ценама према постојећим уговорима.
Бугарска застава - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2022
РЕГИОН
Председник Бугарске пита владу: Чије интересе ви заступате?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала