- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

ДНР: Неонацисти у „Азовстаљу“ покушавају да се пробију

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаМеталуршки комбинат "Азовстаљ" у Маријупољу
Металуршки комбинат Азовстаљ у Маријупољу - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2022
Пратите нас
Украјински неонацисти који су блокирани у фабрици „Азовстаљ“ у Маријупољу покушавају да испитају ситуацију и настављају да пуцају, изјавио је порптарол Народне милиције ДНР Едуард Басурин за телевизију „Русија 1“.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Они, наравно, пуцају, не седе скрштених руку, покушавају да испипају ситуацију: како је територија блокирана, да ли је могуће негде да се пробије“, рекао је он.
Басурин је нагласио да је Украјина ситуацијом у Маријупољу покушала да створи информативни повод у вези са припремом групе УН за координацију евакуације цивила из „Азовстаља“ и изразио жаљење што није укључен у ту структуру.
„Чија евакуација? Убица?.. Што се тиче оних који су сада у ‘Азовстаљу’: Украјина сматра да су свеци. Да са њима треба поступати као са свецима – дати им оружје, оклоп, муницију и пустити их да иду где год хоће... Чак ћемо им направити и коридор да их нико не би дирао“, рекао је иронично Басурин.
„Убице се не могу пустити, а тамо су само убице. Обавезно им треба судити и да цео свет види да су нељуди“, додао је портпарол.
Басурин је додао да се на територији ДНР налази више од три хиљаде заробљених украјинских војника.
Он је додао да сада треба проверити „ко су ти заробљеници“, „да ли су ратни злочинци... Процес је у току“, рекао је Басурин.
Према његовим речима, у „Азовстаљу“ би могао да се налази један од пензионисаних генерала канадске војске кога УН покушавају да спасу.
„Чула се информација да се тамо (у фабрици) можда налази један од бивших генерала канадске војске, који је у почетку као да је нестао, а затим је уследило саопштење канадског Министарства одбране да је овај генерал написао изјаву да напушта војску и прелази у Украјину. Можда (УН) њега желе да спасу“, рекао је Басурин.
Према његовим речима, група коју УН припремају за евакуацију цивила из „Азовстља“ има за циљ да спасе „активне војнике земаља НАТО-а који се можда налазе тамо“.
Раније је председник Русије Владимир Путин на састанку са руским министром одбране Сергејем Шојгуом опозвао јуриш на индустријску зону „Азовстаљ“ у Маријупољу. Истовремено је наредио да се индустријска зона блокира да оданде ништа не може да изађе.
Борбе за Маријупољ почеле су 25. фебруара, а током борби град је био потпуно блокиран. Тренутно је у Маријупољу група украјинских неонациста која је протерана из стамбених насеља. Средином априла више од 1,3 хиљаде војника 36. бригаде маринаца Оружаних снага Украјине положило је оружје код фабрике „Иљич“. Касније је потпуно ослобођена трговачка лука, а таоци који су тамо били спасени.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Уништена зграда у близини металуршког комбината Азовстаљ у Маријупољ - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2022
РУСИЈА
Друга шанса: Руска војска поново позвала украјинске снаге у „Азовстаљу“ да се предају
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала