- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Добитна комбинација“: Данска шаље робијаше у затворе на КиМ – Шведска и Норвешка инспирисане идејом

CC0 / Pixabay / Затвор
Затвор - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2022
Пратите нас
Дански „револуционарни“ споразум о изнајмљивању затвора на Косову изазвао је велико интересовање у Шведској и Норвешкој, а тамошњи политичари разлоге за то виде у растућим трошковима у затворима и проблеме са депортацијом осуђених криминалаца.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Наиме, како би ослободила своје казнене установе и смањила трошкове, Данска ће изнајмити затворска места на Косову и тамо послати затворенике осуђене на депортацију.
Дански министар правде Ник Хекеруп потписао је споразум са косовском колегиницом Аљбуљеном Хаџију, према којем ће та скандинавска држава изнајмити 300 затворских јединица у Гњилану на југоистоку Косова. Хекеруп је описао споразум као „револуционарни“.
„Мислим да је одлично што можемо да их извучемо што је пре могуће“, рекао је он.
Према речима Ника Хекерупа, практичне припреме овог потеза се очекују у првој половини 2023. године, а циљ је да се затвор унапреди како би се задржали дански стандарди, на шта затвореници имају право.
Косовски сценарио изазвао је велико интересовање међу данским суседима, а шведска либерално-конзервативна Умерена странка, тренутно највећа у опозицији, жели да следи пример Данске.
„Желимо да истражимо могућности да Шведска следи пример Данске“, рекао је портпарол Умерених Јохан Форсел, наводећи недостатак места у шведским затворима и велике трошкове и проблеме са депортацијом осуђених криминалаца.
Форсел је рекао да то питање треба детаљно испитати, али не види веће препреке за успостављање сличног споразума као Данска.
„Ако се може применити у Данској, зашто не би функционисало код нас у Шведској?“ упитао је он.
У Норвешкој, национално-конзервативна Партија прогреса похвалила је Данску као „земљу пионира“ када је у питању пооштравање политике имиграције и интеграције. Портпарол Партије прогреса Ерленд Виборг назвао је недавни споразум јединственим по томе што Косово није део ЕУ.
„Да су норвешки затвори резервисани за затворенике који треба да се врате у норвешко друштво, могли бисмо да ослободимо много више ресурса и да се фокусирамо на рехабилитацију. Трошити много времена и труда на криминалце који ионако неће живети у Норвешкој је лоше коришћење ресурса“, рекао је Виборг, а преноси лист Ресет.
Виборг није забринут да би затворски споразуми са другим земљама могли „кршити људска права“.
„Не постоји људско право на издржавање казне у норвешким модерним затворима у којима је степен благостања и удобности релативно висок. Данска има изванредне адвокате који су закључили да је то у оквиру закона. Поред тога, затворски трошкови ће вероватно бити знатно смањени. То је добитна комбинација за апсолутно све, осим за криминалце“, закључио је Виборг, а преноси међународни Спутњик.
Затвор - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2022
СРБИЈА
Дански робијаши иду на одслужење казне у затвор у Гњилану
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала