- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Обележено 100 година од рођења Душана Радовића

© Youtube - RTS Kvadratura krugaДушко Радовић
Душко Радовић - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2022
Пратите нас
Поводом обележавања 100 година од рођења песника Душана Радовића и 130 година Српске књижевне задруге данас је у просторијама те установе одржан скуп под називом „Страница о Душану Радовићу“.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

На скупу је учествовало око 20 савременика и пријатеља, писаца, професора и тумача који су, свако из свог аспекта, говорили о великом песнику и књижевнику за децу - његовом животу, песама, афоризмима, критици друштва...
Међу њима су били Матија Бећковић и Љубивоје Ршумовић, који је рекао да је Душан Радовић оставио велико наслеђе будућим писцима за младе људе, како је Конфучије својевремено називао децу.
„Можемо рећи да је он оставио Душанов законик о томе како треба писати за децу. Он је у једном делу књиге, коју су својевремено издале Књижевне новине, написао да је важна ведрина, односно да треба писати једноставно, јасно, читко, племенито...безмало бити сарадник сунца“, рекао је Ршумовић и додао да је та синтагма "сарадник сунца" остала као симбол стварања за децу.
Како је навео, Радовић је говорио да за децу треба писати као за одрасле, само много боље.
„То значи управо оно што је рекао– да песма, прича буде ведра, да буде написана једноставно, читко и да пропагира врлине и особине које иначе красе младе људе“, рекао је Ршумовић, преноси Танјуг.
Асистент на Филолошком факултету у Београду Милица Кецојевић је истакла да је Душан Радовић дао значајан допринос развоју драмског стваралаштва за децу који је, додала је, био готово једнак ономе колико је допринео и развоју модерне српске поезије.
На скупу су учествовали Милан Алексић, Душко Бабић, Радивоје Бојичић, Никола Вујчић, Валентина Вукмировић Стефановић, Александра Жежељ Коцић...
Како је изгледало будити се уз глас Душка Радовића
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала