- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Пресуда за злочине над Србима: Махмуљин осуђен на осам година затвора

© Sputnik / Андрей СтаростинЧекић у сали за суђење
Чекић у сали за суђење - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2022
Пратите нас
Некадашњи командант Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиб Махмуљин другостепеном пресудом осуђен је на осам година затвора јер је суд закључио да није спречио злочине припадника одреда „Ел муџахедин“ над Србима на подручју Возуће и Завидовића.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Пресуду Махмуљину данас је изрекло Апелационо веће Суда БиХ.
Суд БиХ је 22. јануара првостепеном пресудом осудио Махмуљина на јединствену казну од десет година затвора за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године, преноси РТРС.
Апелационо веће Суда БиХ поништило је првостепену пресуду и одредило ново суђење које је почело 30. новембра жалбеним поступком на којем су изнесени предлози Тужилаштва и одбране.
Тужилаштво се жалило на висину изречене казне Махмуљину за убиства заробљених припадника Војске Републике Српске и нечовечно поступање према заробљеницима, цивилима и рањеницима у првостепеном поступку, док се одбрана жалила по свим основама, укључујући битне повреде кривичног поступка, као и погрешно и непотпуно утврђено чињенично стање.
И Тужилаштво и одбрана предложили су репродуковање више доказа, али је веће проценило да је неопходно поново саслушати исказе осам сведока, пет по предлогу Тужилаштва и три које је предложила одбрана.
Након репродуковања исказа сведока из првостепеног поступка, тужилац Младен Вукојичић је у завршној речи предложио Апелационом већу да Махмуљина прогласи кривим и одреди му казну затвора у складу са законом.
Махмуљинови браниоци, адвокати Нермин Мулалић и Васвија Видовић, након изношења завршних речи, предложили су Већу да оптуженог ослободе по свим тачкама оптужнице, наводећи да Тужилаштво није провело доказе којима би са апсолутном сигурношћу доказало кривицу њиховог клијента.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала