- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

У Јерусалиму пронађене ручне гранате старе 1000 година, коришћене за време Крсташких ратова

CC0 / Pixabay / Археолошка ископавања — илустрација
Археолошка ископавања — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2022
Пратите нас
Према најновијој студији, керамичке посуде из 11.и 12. века пронађене у Јерусалиму, можда су биле прве ручне гранате које су коришћене приликом опсада овог града.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Археолошким артефактима заобљеног изгледа, са основом налик на купукоји попуњавају многобројне полице музеја широм света, приписују се са различе функције и начини коришћења.
Њихова разноврсна употреба је добро документована, а нова анализа, поткрепљена са више доказа, потврђује још једну функцију ових посуда – ношење експлозива.
Током најновијег испитивања научници су истраживали четири керамичке посуде пронађене на локацији „Јерменске баште“ код зидина Старог града Јерусалима. Стручњаци су детаљно проучавали и остатке који се налазе у њима. Анализе су откриле да се у једној посуди налази материја која се користила као експлозив.
„Ово истраживање је доказало разноврсност употребе ових јединствених керамичких посуда. То сада укључује и њихову употребу као експлозивних направа. Ове посуде су описане за време крсташких ратова као гранате бацане на упоришта крсташа, које су производиле гласне звукове и блиставу светлост“, каже молекуларни археолог Сарнеј Мејтсон са Универзитета Грифит у Аустралији.
Низом хемијских тестова, истраживачи су открили да три посуде највероватније садрже остатке уља, мириса и лекова, што се поклапа са очекивањима научника, када су овакве посуде у питању.
Четврта посуда – камени лонац са веома дебелим зидовима и без украса – садржао је остатке који су указивали на могућност складиштења хемикалија или хемијског експлозива. Сумпор је био један од састојака, заједно са живом и магнезијумом, пронађени у вишим нивоима него у другим посудама и околном земљишту.
Претходна истраживања су указивала да су лонци попут ове четврте посуде можда садржали барут, измишљен у Кини током 9. века. Међутим, тим који стоји иза нове студије мисли да хемијска мешавина указује на другачију врсту експлозива.
„Истраживање је показало да није реч о баруту и ​​вероватно се ради о експлозивном материјалу који је био локални изум“, каже Мејтсон.
Истраживачи не искључују друге потенцијалне начине на који је употребљаван четврти лонац: можда као извор горива за лампу или посуда чување за уља, јер је откривено присуство масних киселина.
Научници сматрају да је хипотеза о гранати „вредна даљег разматрања“, и то не само због облика, величине и дебљине посуде, већ и због историјских извештаја о биткама, укључујући опсаду Јерусалима 1187. године, где се спомиње употреба оружја сличног ручним бомбама, а откривени артефакти су заиста слични описима, преноси Национална географија.
Овај налаз је још један део слагалице за истраживаче који изучавају на који начин су пре хиљаду година вођени ратови.
Оно што остаје неизвесно је – од чега су се тачно састојале ове средњовековне ручне бомбе. Научници су изнели теорију да је то могла бити мешавина позната као грчка ватра, али њен тачан рецепт нико не зна.
„Нова истраживања ових посуда и њиховог експлозивног садржаја омогућиће нам да разумемо технологију средњовековног периода и историју експлозивног оружја у источном Медитерану“, истиче Мејтсон.
Истраживање је објављено у часопису ПЛОС Оне.
Уништавање Јерусалима под вавилонском влашћу. Илустрација из Нирнбершке хронике - Sputnik Србија, 1920, 10.08.2020
Остаци старог Јерусалима садрже трагове о магнетном пољу у доба древних цивилизација
Ручна граната, један од артефаката пронађених у мору и предатих Израелској агенцији за антиквитете - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2016
Пронађена ручна граната из времена крсташа (фото)
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала