- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Вируси се мењају: Мистериозна зараза шири се међу децом – у Кини птичји грип и код људи

© Sputnik / Igor Zarembo / Уђи у базу фотографијаДете код лекара
Дете код лекара - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2022
Пратите нас
Расте број случајева мистериозног вируса хепатитиса код деце у Европи и САД, а научници у Великој Британији сада траже везу са аденовирусима, што би могло променити ток истраживања и терапију. Нема места паници, јер је вероватно реч о мутацији постојећег вируса која је очекивана, као у случају короне, кажу за Спутњик еминентни српски стручњаци.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

У Србији нема случајева досад непознатог хепатитиса, који је међу децом досад пријављен у најмање 11 земаља, а према подацима Светске здравствене организације, био је фаталан за једно дете.
Сумња се да је обољење које је код 17 од 190 оболелих малишана захтевало трансплантацију јетре изазвано неким од аденовируса, али стручњаци процењују да ће бити потребно бар месец дана да се вирус секвенционира и утврди шта се заправо дешава.

Нови вирус највише се шири по Британији

Први пацијенти су пријављени у Великој Британији, где је највише оболеле деце - 114. По броју регистрованих случајева, следећа је Шпанија са 13, Израел са 12 и САД са девет, али болест је међу децом пријављена и у Данској, Ирској, Холандији, Италији, Норвешкој, Француској, Румунији и Белгији.
Европски центар за превенцију и контролу болести у Стокхолму, саопштио је да ти случајеви нису међусобно повезани. Мистериозно обољење јетре је пријављивано код деце узраста од месец дана до 16 година.
Вирусолог др Ана Глигић сигурна је да није реч о вирусу из лабораторије, већ о модификацији вируса хепатита коју су изазвали спољни фактори. Она каже да вирусе постепено трансформишу спољни фактори, радијација и загађење.
„Вирус је паразит у ћелији, а ми удишемо тај прљави ваздух, једемо загађену храну, све је пуно хемикалија. То све јако утиче на ове вирусе. Они негде мирују и не представљају нам проблем, онда дође до неких промена и имамо оно што смо имали са короном, а имаћемо сада и са другим вирусима, сигурно. Напомињем да је ово мој лични став, пратим то 35 година, видим шта се дешава. Имаћемо поново неке вирусе из природе, само не знамо кад ће искочити“, каже Глигићева.

Појавио се у Кини и птичји грип

Она додаје да њену теорију потврђује и последња вест из Кине у којој је управо потврђен први случај птичјег грипа Х3Н8 код људи. Дакле, она верује да је вирус чије је истраживање у току, сигурно присутан дуже времена, као што је био случај са ковидом.
„Ми смо за корону имали потврду негде 1986. године да је 60 одсто испитиваних људи носило антитела за корону, да не говоримо о мачићима, кучићима и живини која се вакцинише против короне, која не може опстати, ако се не вакцинише. На фармама пилића, гусака, патака, ништа не може опстати, ако се не вакцинише против короне. Онда само одједанпут искочи неки сој који се негде крчка, крчка, мења док не стигне до нивоа да буде патоген за човека, онда – аларм“.

Већа бука него што је потребно

Наш цењени епидемиолог проф др Радмило Петровић каже да вести везане за хепатит делују застрашујуће, пошто оболевају деца, али додаје да ово што се дешава није ништа неуобичајено. Пре свега каже да Светска здравствена организација воли да прави већу буку, него што је потребно.
„Они користе америчку стратегију страха, стално нечим плаше народ, стално измишљају нешто чиме ће да плаше становништво. То је нека америчка чудна политика. Верујем да нема разлога за страх, овакве ствари се дешавају, то су цревни, ентерални вируси хепатита. Они се углавном код деце и јављају, то није никакво чудо“, каже Петровић.
Он додаје да је код нас најчешћи вирус типа А. С друге стране у Африци је чест вирус типа Е, али сви они, каже, изазивају углавном благе инфекције, осим ако пацијент већ нема проблем.
„Код оних са оштећеним имунитетом изазивају и теже облике болести, зато што је имуни систем ослабљен. То је опасно можда само за хоспиталне услове, тамо где су деца у болницама, када су деца у такозваној минус варијанти са ослабљеним имунитетом, услед неке друге болести. Понављам, ово није ништа забрињавајуће“, каже наш цењени епидемиолог.
Он додаје да у Србији, према испитивањима која су рађена последњих деценија, између 80 и 90 одсто деце до шесте године има антитела на вирус хепатитиса који иначе пролази без тешких симптома, без тешких облика и без смртног исхода. Међутим, Петровић каже да, ако испитивања покажу да је реч о потпуно другачијем вирусу, то може променити ствари.
© AP Photo / Jerome DelayУ Кини је управо потврђен први случај птичјег грипа Х3Н8 код људи
Истраживање омикрон варијанте вируса корона у Јужноафричкој Републици - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2022
У Кини је управо потврђен први случај птичјег грипа Х3Н8 код људи

Утицало и укидање антиковид мера

Здравствени званичници у Великој Британији објавили су нове детаље у истрази о необичној серији случајева хепатитиса код деце. Три четвртине од 53 деце која су тестирана на аденовирус у Великој Британији је позитивно. Реч је о великој породици вируса који се могу ширити од особе до особе, изазивајући низ болести укључујући прехладу, упалу очију и гастроентеритис.
Необични случајеви хепатитиса појавили су се након што је ширење аденовируса ескалирало последњих месеци, заједно са другим уобичајеним вирусима који су се повећали са укидањем антиковид мера, које су већину вируса држале на одстојању.
Иако истраживања круже око аденовируса, још није јасно како би он могао да изазове упалу јетре. Стручњаци сумњају да постоји кофактор који доводи до тога да нормалан аденовирус изазове озбиљнију клиничку слику код мале деце.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала